Skip to main content

Σήμερα η καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος», παρουσία του Ν. Δένδια

Πηγή φωτογραφίας: Naval Group

Πρόκειται για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιείται σήμερα η καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος», δεύτερης φρεγάτας FDI ΗΝ – γνωστής ως Belh@rra – κλάσης «Κίμων» που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τον Νίκο Δένδια συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Πρόκειται για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Η FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «Κίμων», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, θα παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025 και η φρεγάτα «Νέαρχος» και «Φορμίων» περί τα τέλη του 2025 και 2025 αντιστοίχως.

Η Ελλάδα με την απόκτηση των τριών σύγχρoνων υπερόπλων θα ενισχύσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολεμικό Ναυτικό: Την Πέμπτη η καθέλκυση της 2ης φρεγάτας Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ»