Skip to main content

Βουλή: Γαλάζια κριτική για τα «κόκκινα» δάνεια – Αντιπαράθεση για την ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η επίμαχη ερώτηση που κατέθεσαν οι 11 γαλάζιοι βουλευτές και οι διαξιφισμοί στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναταράξεις προκαλεί η ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Ν.Δ. προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Οι γαλάζιοι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι οποίοι υπογράφουν την ερώτηση, αναφέρουν ότι παραμένει απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνουν δε ότι νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται.

Το κείμενο της επίμαχης ερώτησης

Όπως σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησης «η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δάνεια ύψους 86,96 δισ. ευρώ βρίσκονται πλέον σε funds». Ωστόσο, όπως σημειώνουν το ίδιο δεν συνέβη με τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχοντας απέναντι τους πλέον κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδας και όχι τις εγχώριες τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της περιουσίας τους και κυρίως της κατοικίας τους που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των funds για την απόκτηση κερδών».

Σε συνέχεια των παραπάνω οι «11» κάλεσαν τον κ. Χατζηδάκη να απαντήσει:

  • «Από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πόσες αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία;
  • Θα νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού;
  • Θα καταστήσει υποχρεωτική την συμμετοχή των τραπεζών και servisers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εχέγγυα πραγματοποίησης ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;
  • Αν θα καταστήσει υποχρεωτική κάποια προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης;
  • Αν θα ρυθμίσει την προστασία πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών;
  • Θα ελεγχθεί η καταγγελθείσα τακτική εκ μέρους των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών;
  • Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα συμμετέχουν δεσμευτικά όλα τα funds και θα απαντούν υποχρεωτικά έναντι κυρώσεων, ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, στους πολίτες για τα δάνεια τους που διαχειρίζονται;».

Π. Μαρινάκης: Κανένα εσωτερικό πρόβλημα στη Ν.Δ.

Για το ζήτημα ερωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απορρίπτοντας τα περί «αντάρτικου» στη Ν.Δ. «Κάποια μέσα ‘ανακάλυψαν την Αμερική’» σχολίασε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με φόντο τα σχετικά δημοσιεύμα και πρόσθεσε πως «δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις – και πολύ καλά κάνουν και κάνουν ερωτήσεις – και δουλειά των υπουργών είναι  να απαντάνε στις ερωτήσεις».

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. απάντησε: «Το αντίθετο». «Είναι δουλειά τους να κάνουν ερωτήσεις και πολύ καλά έκαναν» επανέλαβε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της συνέντευξης: «Ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και το συνολικό κοινό της περιοχής τους και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους. Αυτό δεν μπορούμε να το ποινικοποιήσουμε».

Π. Μαρινάκης για ερώτηση των «11»: Κανένα εσωτερικό πρόβλημα στη Ν.Δ.

Διαξιφισμοί στη Βουλή

Η ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση της ελληνοϊαπωνικής συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Χρ. Γιαννούλης: Πολιτικά δειλοί – Χρ. Δήμας: Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη που μίλησε για πολιτικά δειλούς βουλευτές της Ν.Δ., με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση της ερώτησης,  ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Ο κ. Γιαννούλης είχε κάνει λόγο για κοινοβουλευτική ερώτηση «11 μέχρι τώρα άφωνων και ως ένα βαθμό πολιτικά δειλών συνάδελφων της Ν.Δ.».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Γνωριζόμαστε πολύ καλά σε αυτή την αίθουσα, και με τους Έλληνες πολίτες, ποιοι είναι πολιτικά δειλοί και ποιοι όχι» απάντησε ο κ. Δήμας.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν υπήρξαν ποτέ δειλοί είπε με τη σειρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Αθ. Λιούτας. «Πάντα παρέμβαιναν στο κυβερνητικό έργο όταν έβλεπαν αστοχίες και πιθανόν λάθη. Σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έκαναν ποτέ τίποτα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στη διακυβέρνηση της χώρας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και τις ρυθμίσεις χρεών και ότι η κυβέρνηση, «εάν ούτε τώρα, μετά την ερώτηση 11 δικών σας βουλευτών δεν εισακουστούμε, τότε διεκδικείτε […] το μονοπώλιο της αναισθησίας».

Ν. Καραθανασόπουλος: «Υποκριτικό» το ενδιαφέρον των 11 βουλευτών της Ν.Δ.

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι «υποκριτικό» το ενδιαφέρον των 11 βουλευτών της Ν.Δ. διότι «αποδέχονται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο που στραγγαλίζει τα λαϊκά νοικοκυριά», όπως και «η κριτική των άλλων κομμάτων είναι υποκριτική». Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες τις υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών, και δεν είναι μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, είναι και οι ρυθμίσεις στην εφορία, οι ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, οι μειώσεις των μισθών, η φοροεπιδρομή κ.ά. είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σε παρέμβασή του για την «επανάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, των 11 βουλευτών της Ν.Δ., ο επικεφαλής της ΚΟ της «Νίκης», Δ. Νατσιός είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση, αν ήταν εσκεμμένη ή μη αποπληρωμή του χρέους από κάποιον ή, όπως είναι στην πλειονότητα, έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των μνημονίων, γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.