Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Στο δρόμο για τις κάλπες με «τριπλό κόσκινο» για τις υποψηφιότητες

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κατά τη συνεδρίαση φαίνεται να επικυρώθηκε ότι το συνέδριο θα είναι «έκτακτο» και όχι «διαρκές», ή «καταστατικό»

Σε «εξαιρετικό και φιλικό κλίμα», σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, διεξήχθη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τρίτη με θέμα το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου.

Κατά τη συνεδρίαση φαίνεται να επικυρώθηκε ότι το συνέδριο θα είναι «έκτακτο» και όχι «διαρκές», ή «καταστατικό», όπως είχε άλλωστε προγραμματιστεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το γεγονός πως δεν θα είναι καταστατικό το επικείμενο συνέδριο, συνεπάγεται πως δεν θα υπάρξει και κάποια αλλαγή στον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επίσπευσης της όλης της διαδικασίας, ωστόσο τελικά συμφωνήθηκε αυτό να μην αλλάξει.

Να σημειωθεί ότι με βάση την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι προγραμματισμένο για την 1-3 Νοεμβρίου ενώ η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 24 Νοεμβρίου.

Αν δε χρειαστεί β’ γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ σε σχέση με τα κριτήρια, από την πλευρά των «100» προτάθηκε οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος να δεσμευθούν ότι:

  • θα σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων,
  • θα έχουν λευκό ποινικό μητρώο,
  • θα έχουν προχωρήσει σε κατάθεση πόθεν έσχες και η ύπαρξη μη οφειλών προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνεδριάσει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.