Skip to main content

Το όπλο του Κόκκαλη, το deal Κυριάκου – Ούρσουλα και οι μετεξεταστέοι που πανηγυρίζουν

Συμφωνίες μπροστά και πίσω από τις κάμερες, εξελίξεις κομματικές και αγωνίες γνήσια ελληνικές (για τον Έλον Μασκ)

Από το επιχειρείν έρχονται τα σπουδαία σήμερα. Η Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης των δύο θυγατρικών, δηλαδή της Intracom Properties και της Κλουκίνα – Λάππας, βάζει μπρος το επόμενο μεγάλο deal.

Το νέο σχήμα έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την Ευρώπη Ασφαλιστική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο Όμιλος βάζει πόδι και στον ασφαλιστικό τομέα, παράλληλα με τον τομέα των ακινήτων. Όλα αυτά, εύλογα, αποτυπώνονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με τη μετοχή της Κλουκίνα – Λάππας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holdings, να «τρέχει» ένα ράλι σχεδόν 25% τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Το νέο εταιρικό όχημα αναμένεται να πάρει οριστική μορφή μέχρι το τέλος του 2024 ή το αργότερο έως τις αρχές του 2025, αποτελώντας ένα χρήσιμο και πολύτιμο «όπλο» στα χέρια του «δαιμόνιου» επιχειρηματία.

Το παρασκήνιο του Στρασβούργου

Ο επιχειρηματικός κόσμος πάντως χθες είχε στραμμένo το βλέμμα στο Στρασβούργο, όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Τα βαριά χαρτοφυλάκια για την οικονομία και τις βιομηχανίες πήγαν στους μεγάλους…αλλά του Νότου. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία θα παίξουν μπάλα και οι προσδοκίες είναι υψηλές.

Στους μικρούς του Νότου κερδισμένη μάλλον η Ελλάδα με το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών (που κρύβουν μέσα τους τη Ναυτιλία) και Τουρισμού (που είναι η δική μας βαριά βιομηχανία) στα χέρια του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Παρασκηνιακά η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο προσπάθησε να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη επιλογή, με πιέσεις έως την τελευταία στιγμή, θεωρώντας ότι η Αθήνα έχει και έναν έξτρα λόγο να θέλει το χαρτοφυλάκιο: Τα Τέμπη. Πολλά ερωτήματα στην τραγωδία αυτή μένουν αναπάντητα, με πρώτο και καλύτερο το ποιος αποφάσισε το μπάζωμα.

Αλλά το deal ΜητσοτάκηΦον ντερ Λάιεν είχε ήδη κλείσει και δεν άλλαζε. Η ανάρτηση του πρωθυπουργού – σε πανηγυρικό ύφος – μαρτυρά ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη – αν και σίγουρα δεν θα είδε με καλό μάτι, μία άλλη απόφαση: να δοθεί το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στην Αυστρία.

Αν συνεχίσεις έτσι, θα αριστεύσεις…

Πέρα από τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού για το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα, όμως,  ατελείωτοι είναι οι πανηγυρισμοί και των κυβερνητικών στελεχών για την τελευταία αξιολόγηση της Moody’s. Ο αυστηρός οίκος, απλά αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και όχι την πιστοληπτική ικανότητα, αφήνοντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία junk (σκουπίδια στη γλώσσα των ανθρώπων της αγοράς). Τα τελευταία χρόνια είχαμε και άλλους πανηγυρισμούς για παρόμοιες αναβαθμίσεις, που αφορούσαν μόνο στις προοπτικές και όχι στο αξιόχρεο, οι οποίοι είναι ακατανόητοι, καθώς δεν είχαν προηγούμενο.

Η υπόθεση θυμίζει τον μαθητή του σχολείου, που του λέει ο δάσκαλος, πως αν συνεχίσει έτσι, θα έχεις καλές προοπτικές, αλλά, τον αφήνει στην ίδια τάξη. Δεν μπορώ να φανταστώ τους γονείς του πανηγυρίζοντες.

Οι πέντε  … καυτές Κυριακές της κεντροαριστεράς

Και από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς… στο πανηγύρι της κεντροαριστεράς. «Κυκλώνουν» τις κρίσιμες Κυριακές στο ημερολόγιο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές αναμετρήσεις. Ο Οκτώβριος είναι κρίσιμος μήνας για το ΠΑΣΟΚ, καθώς στις 6  θα γίνει ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, ενώ αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα – το οποίο θα έχει αρχίσει εκτός απροόπτου την 1η Νοεμβρίου. Και θα ακολουθήσουν δυο ακόμα Κυριακές με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον: στις 24 Νοεμβρίου προγραμματίζεται να γίνει ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα ο δεύτερος γύρος. Στις εκλογές θα φτάσουν όσοι περάσουν από… τριπλό κόσκινο, 

Η εκ δεξιών πίεση

Ήσυχη παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στα αριστερά της η ΝΔ. Εκεί που έχει χτυπήσει το καμπανάκι είναι στα δεξιά της. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της έχουν αθροιστικά ποσοστά από 17% έως και 20% , γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο στο γαλάζιο στρατόπεδο. Τώρα από το κυβερνών κόμμα στόχος είναι να μπει μπροστά μία ατζέντα που μπορεί να αγγίξει ένα παραδοσιακό ακροατήριο, με έμφαση να δίνεται σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η προσπάθεια για την προβολή του κυβερνητικού έργου και αρχίζουν περιοδείες από μικτά κλιμάκια υπουργών,  βουλευτών και κομματικών στελεχών. Οι περιοδείες αυτές θα ξεκινήσουν από την Βόρεια Ελλάδα, όπου στις τελευταίες εκλογές υπήρξαν και περισσότερες διαρροές προς τα δεξιά.

Και η αγωνία (με λαχτάρα να μας νοιάζεται) του Έλον Μασκ

Και ενώ εμείς ανησυχούμε για τις πολιτικές εξελίξεις, σε μόνιμη αγωνία για το δημογραφικό της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται ο Ελον Μασκ. Μετά την ανάρτησή του προ πενταμήνου όπου έκανε λόγο για πληθυσμιακή κατάρρευση της χώρας μας, επανήλθε την Δευτέρα. «Ουάου, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν είναι περίπου διπλάσιος από όσα βρέφη γεννήθηκαν στην Ελλάδα».

Ουφ, φθηνά τη γλιτώσαμε σε σχέση με την Τέιλορ Σουίφτ, στην οποία πρότεινε με ένα γλοιώδες τιτίβισμα να της χαρίσει παιδί. Για τους Ελον, τα πράγματα είναι απλά κι αρκούν δύο λεπτά. Τα κορίτσια είναι κακά και οι Ελον αναλαμβάνουν να τα βάλουν στη θέση τους, τελικά.