Skip to main content

Ο υπουργός που δεν θέλει να μείνει ως «κυνηγός». Ο Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ. Και ένας γερμανικός ποιμενικός που έφαγε το γαλλικό κανίς

Menelaos Myrillas / SOOC

Οι αγνωστικιστές του ΣΥΡΙΖΑ, μία ιστορία από το 1998 και τις ημέρες ΠΑΣΟΚ και μία μετοχή που τρέχει με χίλια

Κάθε υποτίμηση σχεδιάζεται εν κρυπτώ και ανακοινώνεται αιφνιδίως. Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η ιστορική υποτίμηση του 1998, που διαμόρφωσε την ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ ενόψει της εισόδου της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, υπό τον τότε θεσμικό του ρόλο, συμμετείχε σε πολλές από τις μυστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν στο κλείδωμα τη ισοτιμίας.
Σε χθεσινή συνέντευξή του (στο Α΄ πρόγραμμα και τον καλό συνάδελφο Φοίβο Καρζή) θυμήθηκε μία από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στις Βρυξέλλες όπου θα κλείδωνε όχι η ελληνική αλλά η ισοτιμία της λιρέτας με το ευρώ. Και εκεί, κατά τη διήγηση του Γ. Στουρνάρα, διημείφθη το εξής:

«Θα σας πω ένα αστείο εδώ. Ο Ισπανός ομόλογός μου τότε του Υπουργείου Οικονομικών ήταν ο Χάιμε Καρουάνα. Ένα μήνα πριν είχαμε πάει στις Βρυξέλλες για τον ίδιο λόγο, για να αποκτήσει κεντρική ισοτιμία η Ιταλία. Είχε βγει τότε με το θέμα της βρετανικής λίρας, εάν θυμόσαστε, είχαν γίνει θέματα στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο Χάιμε, ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλο χιούμορ, είμαστε πολύ φίλοι ακόμα, μου φέρνει ένα χαρτί. Μου λέει θέλω να μου υπογράψεις αυτό το χαρτί. Λέω τι είναι; Μου λέει είναι μια υπεύθυνη δήλωση. Λέω υπεύθυνη δήλωση, για ποιο λόγο; Στη γυναίκα μου, μου λέει, τη δείχνω, γιατί μου λέει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, πάλι στις Βρυξέλλες, δεν μου λες, τι γίνεται εδώ;».

Από τις ζήλιες, στις στερήσεις

Σε αυτά τα 26 χρόνια που πέρασαν από τότε όμως, τι έχουμε άραγε πετύχει; Να είμαστε τρίτοι… σε υλική και κοινωνική υστέρηση, πίσω από Βουλγαρία και Ρουμανία και πολύ επάνω από τον μέσο όρο στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους. Δεν τα λέμε εμείς, δεν τα λέει το ΚΕΠΕ, τα λέει η Eurostat, που μάλλον δεν έχει καημό να «διαβάλλει» την κυβέρνηση και να «παραποιήσει την αλήθεια».

Ναι αυτή η οικονομία με τα νοικοκυριά που «κυνηγούν» την πρωτιά στην…υστέρηση, είναι η ίδια ακριβώς που ο Economist έχρηζε πέρυσι «πρωταθλήτρια» κόσμου χάρη σε δύο δείκτες: τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την επίδοση του χρηματιστηρίου. Και στο τελευταίο, κάποιες μετοχές τρέχουν με 1.000.

Και στην αυξημένη όρεξη

Εξ αυτών και η Κρι Κρι Κρι, καθώς οι πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό φαίνεται οτι έχουν ανοίξει την όρεξη στους επενδυτες. Τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, πέραν της σαφώς βελτιωμενης κερδοφορίας, έκρυβαν και ακόμη μια έκπληξη, καθώς η διοίκηση προχώρησε σε αναθεώρηση του guidance για το 2024, με τον πήχη των εσόδων να τίθεται στα 245 εκατ. ευρώ από 233 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Όλα αυτά, εύλογα, αποτυπώνονται και στο ταμπλό του Χ.Α., όπου η κεφαλαιοποίηση φιγουράρει στα ιστορικά υψηλά των 430 εκατ. ευρώ με άνοδο άνω του 35% μεσα στο 2024. Σε επίπεδο 12μηνου, δε, η αντίστοιχη άνοδος υπερβαίνει το 65% -πραγματικά εντυπωσιακά νούμερα για τη σερραικη γαλακτοβιομηχανια, η οποία ετοιμάζεται να κάνει τα πρωτα της βήματα και στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ. Μεγάλη υπόθεση ο εξαγωγικος προσανατολισμός μια επιχείρησης…

O κυνηγός

Αύξησε κατακόρυφα τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια και «εξαπέλυσε» τον ελεγκτικό μηχανισμό για την αποκάλυψη παραπλανητικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών. Και ενώ για άλλους αυτός θα ήταν τίτλος τιμής, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, δεν θέλει να τον θυμόμαστε ως «κυνηγό της ακρίβειας» και «τιμωρό των πολυεθνικών».

Προτιμά να συνδέσει το όνομά του με μία τομή στο παραγωγικό μοντέλο. Έτσι, αμέσως μετά από τη χθεσινή ανακοίωση των μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, πήρε απόφαση να δράσει και «επί του πεδίου». Οργάνωσε μια σειρά επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα δει από κοντά επιχειρηματικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες με θέμα, φυσικά, την υλοποίηση επενδύσεων. Προτεραιότητά του, η αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου που, όπως μαθαίνουμε, θα είναι πιο στοχευμένος, τόσο κλαδικά, όσο και γεωγραφικά.

Ώρα ΠΑΣΟΚ

Στοχευμένες θέλουν και οι 6 μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ να είναι οι απαντήσεις τους (και οι βολές στους αντιπάλους) στο debate, που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου. Στο άτυπο debate της περασμένης Κυριακής, πάντως, είχαν όλοι μία αίσθηση του κατεπείγοντος. Από Ανδρουλάκη, Δούκα, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο, Γιαννακοπούλου και Κατρίνη, ακούσαμε:  «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», «πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα», «τώρα, είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για την “αναγέννηση”», «τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα». Αρκεί να μην είναι «ώρα ΠΑΣΟΚ», που δίνει το μήνυμα του «περίπου». Ενα θέμα με τον χρόνο και τη συνέπεια στα ραντεβού την έχει, ανεξαρτήτως αρχηγού.

Αδιαμεσολάβητος… κατήφορος

Ώρα ΠΑΣΟΚ ακολουθούν πολύ συχνά στις συνεδριάσεις τους και οι του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα τελευταία 24ωρα ο πόλεμος κορυφώνεται με όπλα οικονομικά.  Ο Κασσελάκης πήρε την εκδίκησή του, αφαιρώντας την οικονομική διαχείριση από τον Μαυροκεφαλίδη και βάζοντας τα τρολ του στρατοπέδου του να θυμίζουν το προεδρικό δάνειο των 230.000 ευρώ στο κόμμα. Μόνο που ξέχασαν να πουν ότι το δάνειο έχει ήδη αποπληρωθεί στον «αδιαμεσολάβητο» και μάλιστα με τόκο.

Κι όμως. Αν μιλήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μία μερίδα που φαίνεται να πιστεύει ότι όλο το αυτό το δημόσιο ξεκατίνιασμα (και) για τα οικονομικά κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον για το κόμμα. Αυτό που φαίνεται να αργοπεθαίνει όμως είναι η σοβαρότητα.

Αν κάποιος έχει αμφιβολίες επ’ αυτού ας δει την τελευταία δημοσκόπηση και ειδικότερα την ερώτηση: Με ποιον πρόεδρο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την κοινωνική και πολιτική επιρροή του και να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Πρώτος με 31% έρχεται ο… ΔΞ/ΔΑ (δεν ξέρω, δεν απαντώ – δεν με αφορά βρε αδερφέ). Και δεύτερος με 29%… ο κανένας. Και κάπως έτσι από τη λατρεία του αρχηγού, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στον «αγνωστικισμό».

“She has… balls”

Τώρα που στην Ελλάδα ζούμε στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και μία δημοσκόπηση για πρόσωπα και καταστάσεις στην Ε.Ε. Γιατί ούτε από τις Βρυξέλλες μας αφήνουν να πλήξουμε. Χθες ήρθε η αιφνίδια απόφαση της προέδρου της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποπέμψει τον πανίσχυρο Γάλλο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν. Αποδείχθηκε ότι «η Ούρσουλα έχει… balls», σχολίασε στη «Ν» ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε φυσικά να μην κατονομαστεί.

Η κόντρα με τον Γάλλο κρατούσε χρόνια και η Ούρσουλα απλά περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. «Χτύπησε», μόλις είδε το πολιτικό χάος που υπάρχει στο Παρίσι μετά τις εκλογές. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ο Μακρόν απλά έτρεξε να αλλάξει αμέσως υποψήφιο Επίτροπο. Το γαλλικό κανίς, υπέκυψε για άλλη μία φορά στον γερμανικό ποιμενικό.

Αλλά και ο γερμανικός ποιμενικός θα πρέπει να προσέξει, γιατί όσο περισσότερο «γαυγίζει» τόσο κινδυνεύει αντί να τον σέβονται ως φύλακα, να θελήσουν να τον διώξουν τελείως από το μαντρί. Ας μην υποτιμά η πρόεδρος της Κομισιόν την οργή των κρατών – μελών.