Από το Μαξίμου κλείνουν τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μιλούν για ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα 1000 ημερών. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η προσοχή στρέφεται κυρίως στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών.
Ωστόσο παράλληλα μια σειρά κρίσιμων θεμάτων ζητούν απαντήσεις αν και από την κυβέρνηση επιλέγουν να μεταφέρουν τις σχετικές συζητήσεις για λίγο αργότερα.
Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να βάλουν φρένο στα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν «γαλάζιοι» που θα έβλεπαν με θετικό μάτι στοχευμένες αλλαγές. Και μένει να φανεί αν η σχετική συζήτηση θα αναζωπυρωθεί στο δρόμο προς τις κάλπες του 2027. Βέβαια να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, καθώς ακόμα και αν ανοίξει το θέμα απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει από τις επόμενες κάλπες ένας νέος εκλογικός νόμος, διαφορετικά οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την μεθεπόμενη αναμέτρηση.
Τώρα σε περίπτωση που τελικά ανοίξει η συζήτηση το πιθανότερο είναι να μπουν στο τραπέζι δύο κρίσιμα θέματα : η αύξηση του ποσοστού που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (για παράδειγμα να πάει από το 3% στο 5%) και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα δίνεται στο πρώτο κόμμα, ώστε αυτό να επιτυγχάνεται με χαμηλότερο ποσοστό.
Οι τελικές πάντως αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ έχει σημασία και το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και εισπράττουν διαφορετικά μηνύματα.
Από τη μία πλευρά η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κλείνει, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν ότι υπάρχει μία στασιμότητα των γαλάζιων ποσοστών κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο πως στις τελευταίες μετρήσεις τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. κυμαίνονται από 15 % έως 20%.
Τι θα γίνει με την Προεδρία της Δημοκρατίας
Να μεταθέσει την συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας για αργότερα θέλει η κυβέρνηση, ενώ η ονοματολογία έχει ήδη πάρει φωτιά. «Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω απολύτως τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι σέβομαι και εκτιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε πως «θα ζητήσω από όλους σας, νομίζω, να σεβαστούμε τον θεσμό πρώτα και πάνω απ΄ όλα».
Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.
Ωστόσο είναι δεδομένο πως από το Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξουν διαρροές από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να σημειωθεί εδώ πως έχουν υπάρξει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχουν ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητες που να προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς Άλλωστε μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, υπάρχουν βουλευτές που μιλούν για την ανάγκη μίας επιστροφής στις ρίζες.
Οι επόμενες κινήσεις
Δεν έχει περάσει πάνω από ένα τρίμηνο από τον τελευταίο ανασχηματισμό, ωστόσο συντηρούνται σενάρια πως θα μπορούσαν τους προσεχείς μήνες να υπάρξουν κάποιες στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός πάντως έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς και συνήθως επιλέγει μικρής έκτασης αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Επομένως όποτε και αν αποφασιστεί ένα μικρό «lifting» στο υπουργικό συμβούλιο αυτό δεν αναμένεται να οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές.
Σε αυτή την συγκυρία πάντως προτεραιότητα είναι να υλοποιηθεί το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δώδεκα αυξήσεις αποδοχών (για μισθωτούς, συνταξιούχους, ευάλωτες ομάδες) και δώδεκα μειώσεις φόρων, με πιο σημαντική τη μείωση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβάνει η οικονομική πολιτική του 2025 επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανάρτηση. Προσέθεσε ακόμα πως «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της στήριξης την εισοδημάτων απέναντι σε έναν πληθωρισμό που τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του χρόνου και κοντά στον στόχο του 2% που έχουμε θέσει»