Skip to main content

Τα δανεικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τεμπονέρας, η πόρτα του ΠΑΣΟΚ και μία εταιρεία – κέλυφος στο στόχαστρο

Menelaos Myrillas / SOOC

Έσπασε ένα δόγμα πολλών ετών για τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ - Ποια μεγάλη εξαγορά έρχεται

Όποιος ισχυριστεί ότι περίμενε εναγωνίως τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ, θα λέει μάλλον ψέματα, αφού ήταν αντιληπτό πως η θεσμική θέση του δεν του επέτρεπε να μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά. Παρόλα αυτά ο ίδιος θέλησε να δώσει μία είδηση και να στείλει ένα μήνυμα.

Ένα γνωστό αριστερό δόγμα πολλών ετών σπάει. Όχι, δεν είναι αυτό της «εθελοντικής», αμισθί εργασίας σε μέσα – κομματικά όργανα. Αυτό καλά κρατεί. Εκείνο που θα αποτελέσει παρελθόν είναι το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει δανεικά (αλλά όχι αγύριστα όπως επεσήμανε ο κ. Παππάς)  με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ΜΜΕ του.

Αυτή ήταν η είδηση. Ποιο ήταν το ΄μήνυμα; Πως έχει φτάσει ο καιρός για μία προοδευτική συμμαχία. Παραλήπτης το ΠΑΣΟΚ, που οδεύει ολοταχώς σε εσωκομματικές κάλπες με 6 να διεκδικούν την ηγεσία. Επισήμως και οι 6 κρατούν κλειστή την πόρτα των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεπισήμως και οι 6 θα ήθελαν μάλλον να την κρατήσουν ορθάνοιχτη για μεταπήδηση δυσαρεστημένων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δέχεσαι όμως κάποιον που σε εγκατέλειψε την πιο δύσκολη στιγμή πίσω; Εξαρτάται, από τις προσδοκίες που έχεις από αυτόν.

Ο Τεμπονέρας στο προσκήνιο

Ο Νίκος Παππάς δεν θέλησε να πει εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, αλλά πηγές αναφέρουν ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Το ίδιο ισχύει και για τον Σωκράτη Φάμελλο, που απευθύνεται σε μία ευρύτερη δεξαμενή στον χώρο της κεντροαριστεράς. Στο στρατόπεδο των 87 ωστόσο φαίνεται να θέλουν να βγάλουν μπροστά ένα πρόσωπο που στις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες ακούστηκε πολύ έντονα, αλλά δεν το έκανε. Τον Διονύση Τεμπονέρα. Είναι νέος, με άνεση και απήχηση, λένε, και βάζουν ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών.

Το μούδιασμα

Και μιας και ο λόγος για προσδοκίες, ας πάμε σε εκείνες του Χρηματιστηρίου που για ακόμη μία φορά διαψεύστηκαν. Ο Moody’s να αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου, αλλά είναι σαφές ότι η αγορά περίμενε κάτι περισσοτερο. Και συγκεκριμένα, περίμενε την επαναφορά της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμιδας, κατι το οποίο τελικά δεν θα γίνει ούτε φέτος, καθώς δεν προβλέπετε άλλο report για την Ελλάδα από τον αμερικανικό οίκο μέσα στους εναπομειναντες μήνες του 2024.

Πώς είναι δυνατόν ενώ οι προοπτικές είναι ουδέτερες και όχι θετικές να έχει προεξοφλήσει η αγορά την αναβάθμιση; Οι επενδυτές δεν είναι ορθολογικά όντα. Είναι μία αγέλη, που κινείται με το συναίσθημα. Επόμενο να παρασυρθεί και μετά να… μουδιάσει.

Το μούδιασμα είναι η πιο ορθή λέξη για να περιγράψει κάποιος το συναίσθημα όσων ασχολούνται με το Χρηματιστήριο, το οποίο βλέπει την επιτευξη ενός σημαντικού οροσημου να αναβάλλεται εκ νέου. Κι αυτό σίγουρα θα εχει αντίκτυπο στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία θεωρούσε δεδομένη την επιστροφή στο investment grade.

Και η εξαγορά κελύφους

Πέρα από το συναίσθημα, την αγορά κινούν και οι φήμες. Μεγάλη είναι η φημολογία για τις δύο εισηγμενες κατασκευαστικες, οι οποίες έχουν πτυχίο 6ης τάξης. Ο λόγος για τη Δομική Κρήτης και την ΕΚΤΕΡ, οι οποίες εδώ και κάποιους μήνες αναζητούν τρόπο να αποκτήσουν το ανωτατο πτυχιο 7ης τάξης, με στόχο να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στα μεγάλα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθουν.

Μάλιστα, ανάμεσα στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η εξαγορά άλλης εισηγμενης εταιρείας – κελύφους, η οποία ηδη διαθετει πτυχιο 7ης ταξης.

Το αν όλα αυτά ευσταθούν, μένει να αποδειχθούν στην πραξη. Παντως, ο θυμοσοφος λαος λεει οτι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.