Skip to main content

Ν. Παππάς: Η προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το μάθημα της Γαλλίας για τις προοδευτικές δυνάμεις

Τι απάντησε για τη συγκρότηση του περιβόητου προοδευτικού πόλου

Έχοντας αναφερθεί κατά την εισήγησή του στην ανάγκη για έναν προοδευτικό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Νίκος Παππάς, ερωτήθηκε για το εάν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οδεύει σε εσωκομματικές κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα αφορά άλλους. Θεμέλιο τέτοιων πρωτοβουλιών, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να υπάρξει στην κοινωνία και στη Βουλή», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε από κοινού μία πρωτοβουλία να καταργηθεί το χαράτσι της τεκμαρτής φορολόγησης; Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός».

Live: Η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στην ΔΕΘ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβέρνηση

Ο κ. Παππάς σχολίασε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση. Διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα δημιουργήσουν έναν προοδευτικό πόλο. Η ανάγκη για αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, εν μέσω της ραγδαίας φοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Όπως είπε, «δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα η φθορά της ΝΔ. Οι ευθύνες οι δικές μας και όλων των προοδευτικών δυνάμεων, πολλαπλασιάζονται. Είναι απολύτως εφικτό να γίνει αυτό. Είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν ότι θέλουμε μία προοδευτική στροφή στη χώρα».

Έφερε ως παράδειγμα τις εκλογές των επιμελητηρίων και τόνισε πως θα ήταν ευχής έργον να γίνουν προοδευτικές συμμαχίες. «Κατά πρώτιστο λόγο πρέπει να ασχολούμαστε με τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι τα δικά μας».

Το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά σε επιλογές. Δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος, από το οποίο αντλεί στελέχη η ΝΔ. Είναι σε σταυροδρόμι. Θα θελήσει προοδευτική συνεργασία; Ή θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο;», τόνισε.

Κάντο όπως η Γαλλία

Ερωτηθείς εκ νέου εάν είναι δυνατές οι προοδευτικές συμμαχίες, είπε:

«Δείτε τι έγινε στη Γαλλία. Προκηρύχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές και αναγκάστηκαν τα προοδευτικά κόμματα να κλειστούν σε μία αίθουσα και να βγάλουν κοινούς υποψηφίους. Πρέπει να κοιτάμε τα θετικά και τα αρνητικά της Γαλλίας. Το αρνητικό ήταν πως δεν είχαν προβλέψει την εξέλιξη αυτή εγκαίρως. Το θετικό ήταν ότι ανετράπησαν οι εκτιμήσεις», σημείωσε.

«Είναι ένα μάθημα. Ο προοδευτικός κόσμος περιμένει απαντήσεις», κατέληξε.