Skip to main content

K. Μητσοτάκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων

Φωτ. Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ μέσω ΙΝΤΙΜΕ

Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας

Το μεταναστευτικό και κυρίως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ζητήματα ευρωπαϊκού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με αιχμή την οικονομία.

Έμφαση στην προστασία των συνόρων

Βάσει ενημέρωσης από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ., Τάσος Χατζηβασιλείου,
  • η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα,
  • η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη,
  • ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της Σένγκεν»

Χθες, Πέμπτη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98.9, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ν.Δ. ακολούθησε πολύ πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική με τη φύλαξη συνόρων και την αυστηροποίηση του πλαισίου για την παροχή ασύλου. Τόνισε επίσης ότι το 2020 η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, ενώ σημείωσε ότι μειώθηκαν οι ροές και εξομαλύνθηκε η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές» και σημείωσε ότι απασχολεί περισσότερο την Ευρώπη το μεταναστευτικό και όχι τόσο την Ελλάδα που έχει δώσει λύσεις. Εκτίμησε, δε, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό και υπερασπίστηκε το έργο του Λιμενικού λέγοντας ότι έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και πως είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνομωσίας. Συνέχισε λέγοντας ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων αποτελεί την κύρια αποστολή του Λιμενικού και όχι η υποδοχή παράνομων μεταναστών.