«Είναι αναγκαίο να διανύσουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας για όλους» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης σε εκδήλωση της, στον πολυχώρο «Ένεκεν», στη Θεσσαλονίκη.
«Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία παράγει ανισότητες, φτώχια, περιβαλλοντική υποβάθμιση και δημοσιονομικές τρύπες. Και στόχος δικός μας, δεν είναι η συντήρηση, ή μια απλή διαχείριση του, είναι η αλλαγή και η ανατροπή του», πρόσθεσε.
Ανισότητες
Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι μπορεί η κυβέρνηση «να πανηγυρίζει» για μια μεγέθυνση της οικονομίας, της τάξης του 2%, ωστόσο αυτή, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στην υψηλή φορολογία και στη φθηνή εργασία», είναι στρεβλή και αναπαράγει ανισότητες.
Από την άλλη, όπως είπε, η «δεξιά κυβέρνηση» της ΝΔ, αντί να κατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους «πολλούς» και να τους χρησιμοποιήσει ως ένα ισχυρό «οικονομικό και κοινωνικό εργαλείο» δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τους διανέμει στους «λίγους, φίλους της», ενισχύοντας ολιγοπωλιακες καταστάσεις, που φέρνουν «ακρίβεια» και «διαφθορά».
Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας
Υπογράμμισε, ότι για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση απαιτείται «ριζοσπαστική, κρατική ρύθμιση της οικονομίας, δραστική ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, ουσιαστική αναβάθμιση των κοινωνικού κράτους, πλήρης επαναφορά των συμβάσεων εργασίας και αποκατάσταση της λειτουργίας των συνδικάτων», καθώς επίσης και δημόσιος έλεγχος στην ενέργεια, στο νερό, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς, αλλά και μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
«Να το πούμε χωρίς περιστροφές, εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχο του μία από τις συστημικές τράπεζες», είπε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε:
«Αυτά θα έφερναν μια βελτίωση, αν θέλετε, της ισορροπίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, αλλά σήμερα δεν επαρκούν μόνο αυτά, χρειαζόμαστε πολύ πιο προωθητικά μέτρα. Κατά την άποψη μου σήμερα είναι η στιγμή, αυτό το οποίο συζητείται στην Ευρώπη σε προοδευτικούς κύκλους, η Αριστερά και στη χώρα μας να το διεκδικήσει μαζί με τα συνδικάτα, τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας, να προτάξουν τη μείωση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών».
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, πρώην υπουργοί και στελέχη και μέλη της Νέας Αριστεράς και ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη φορέων και συνδικάτων.