Skip to main content

Δημοσκόπηση – ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά «έκπτωτος» από την αξιωματική αντιπολίτευση

Στην πέμπτη θέση, πίσω από ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ

Τάσεις οριστικής «καθαίρεσης» από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα και νέας δημοσκόπησης (Metron Analysis) που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο του Mega.

Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ μετράται στο 9,5%, δηλαδή πίσω από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Αναλυτικά τα κόμματα λαμβάνουν (εκτίμηση ψήφου):
ΝΔ: 29,8%
ΠΑΣΟΚ: 15,7%
Ελληνική Λύση: 10,9%
ΚΚΕ: 9,7%
ΣΥΡΙΖΑ:9,5%
Φωνή Λογικής: 5,4%
Πλεύση Ελευθερίας: 5,3%
Νίκη: 4,4%
Νέα Αριστερά: 2,6%

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα της Metron, η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά ευρωεκλογών (29,8%), σταθερά κάτω από τον άτυπο πήχυ του 30%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην πέμπτη θέση, καθώς η εκτίμηση είναι για 9,5% από 13,8% τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ περνάει στη δεύτερη θέση με μια εκτίμηση ψήφου στο 15,7% σε σχέση με το 12,9% του Ιουνίου, ενώ στην τρίτη θέση περνάει η Ελληνική Λύση με 10,9% από 9,2% και το ΚΚΕ έχει ελάχιστη υποχώρηση από το 9,9% στο 9,7%. Ανοδική εκτιμάται ότι είναι η Νίκη με εκτίμηση ψήφου στο 4,4% και σε μικρή υποχώρηση η Πλεύση Ελευθερίας στο 5,3%. Αντιθέτως ανοδική καταγράφεται η Φωνή της λογικής στο 5,4% από 3,1% τον Ιούνιο. Η Νέα Αριστερά εξακολουθεί να μην μπορεί να καταγράψει εκτίμηση ψήφου που να ξεπερνά το όριο του 3%.

Ακρίβεια και οικονομία απασχολούν τους πολίτες

Ως προς το ποια προβλήματα είναι αυτά που σήμερα οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερα, αυτά είναι πρώτα από όλα η ακρίβεια και συνολικά η οικονομία, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν. Ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα σε σχέση με αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πείθει η κυβερνητική ρητορική ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στο ΕΣΥ. Ενδιαφέρον έχει επίσης, ότι σχετικά ψηλά είναι και το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών.