Skip to main content

Ο public servant Κασσελάκης, η γκρίνια της Κρήτης και μια τρύπα στο νερό (πολλών δισ. ευρώ)

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Κασσελάκης ψάχνει θέση, η Αθήνα ψάχνει χρήμα και η Κρήτη γκρινιάζει

Δεν θα μας αφήσουν να βαρεθούμε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας τους αναγνωρίσουμε αυτό. Χθες λοιπόν εκεί που ήταν όλα ήσυχα, ανακοίνωσαν μία έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για να σιγουρευτούν για το στάτους του Κασσελάκη.

Κατά τη συνεδρίαση εκείνος δήλωνε «παρών»…στο Facebook και οι υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί στην Κουμουνδούρου για να… γιουχάρουν τους 87 επιβεβαιώνοντας το κλίμα του «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα των κ. Κασσελάκη και Καπνισάκη με τη Ράνια Σβίγκου για να ξεκαθαρίσουν τι τέλος πάντων είναι, αλλά άκρη δεν βρέθηκε. Η ΠΓ τελικά απεφάνθη: Πρόεδρος δεν είναι, παραμένει ένας απλός… public servant.

Θα ήταν αστείο όλο αυτό. Αλλά το να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – από το οποίο περιμένουμε να ελέγξει μία κυβέρνηση που αισθάνεται παντοδύναμη – το λες και εξόχως προβληματικό.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποιος που αισθάνεται σίγουρα δικαιωμένος: ο Νίκος Ανδρουλάκης για την απόφασή του να προσφύγει στις εσωκομματικές κάλπες. Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις περιπέτειες του συντέκνου Κασσελάκη, δεν μπορούσε να μην επισημάνει ότι πήρε την απόφαση «για να μην πάθουμε αυτό που έπαθαν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τα λοιπά, χαρακτήρισε ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο» τα περί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., έκλεισε την πόρτα στα σενάρια περί κοινών ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και επέμεινε στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος, στο πνεύμα της ημέρας (εορτή του Αγίου Αυτονόμου γαρ). 6 οι μνηστήρες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – με τους 3 να είναι πολύ πολύ κοντά, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.

Χωρίς νερό και (χρήμα) η Αττική

Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, αλλά η χώρα έχει πιο σοβαρά. προβλήματα, με κορυφαίο τη λειψυδρία. Αν συνεχιστεί η ανομβρία και δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τα αποθέματα νερού στην Αττική αρκούν μόλις για 4 χρόνια.

Και τι χρειαζόμαστε; Επενδύσεις 5,9 δισ. ευρώ. Πόσα έχουμε εξασφαλισμένα; τα 900 εκατ. ευρώ. Προκύπτει έτσι μία… τρύπα 5 δισ. ευρώ. Πώς θα κλείσει; Ελπίζουμε όχι με προσευχές στον θεό της βροχής.

Η λειψυδρία βεβαίως είναι ένα από τα συμπτώματα της κλιματικής κρίσης, που όπως τα πάντα στην Ελλάδα διχάζει. Ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, έναντι της κεντροδεξιάς και της δεξιάς, όπως πληροφορούμαστε από σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ.

Αυτό που περισσότερο εκπλήσσει είναι ότι με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, οι περισσότερο καταρτισμένοι, κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού είναι από τους λιγότερο ανήσυχους για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Στον αντίποδα, εκείνοι που δεν αποφοίτησαν καν από το Δημοτικό είναι είτε πολύ ανήσυχοι (33,3%), είτε πάρα πολύ ανήσυχοι (66,7%).

Πώς εξηγείται αυτό; Με την τσέπη. Προφανώς οι περισσότερο καταρτισμένοι είναι πιο εύρωστοι οικονομικά και ανταπεξέρχονται καλύτερα στις επιπτώσεις της.

Και γκρίνια… κρητική

Και μιας και φτάσαμε τη συζήτηση στο χρήμα, ας δούμε τι συμβαίνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρεμιέρα έκαναν χθες οι 5,5 εκατομμύρια νέες μετοχές της Attica Bank, οι οποίες προήλθαν από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η μεταβλητότητα αποδείχθηκε απόλυτη κυρίαρχη, όπως και αναμενόταν.

Ωστόσο, το χρηματιστηριακό ταμπλό αποτύπωσε και κάτι ακόμη, το οποίο ήταν γνωστό περισσότερο στην Κρήτη και λιγότερο στην Αθήνα: Τη μερική δυσαρέσκεια των πρώην μετόχων της Παγκρήτιας, ιδίων των μικρομετόχων, οι οποίοι είχαν εκφράσει παράπονα για την άδικη, όπως τη χαρακτήριζαν, αναλογία παλαιών (34) – νέων (1) μετοχών.

Γι’ αυτό τον λόγο, δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να πουλήσουν από τα πρώτα λεπτά διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, η τιμή των οποίων έφθασε να χάνει έως και -30%.

Μένοντας στα του ΧΑ, τη µικρότερη χρηµατιστηριακή αξία από τα 25 blue chips συνεχίζει να έχει η Autohellas, καθώς ούτε τα µεγέθη του α’ εξαµήνου κατάφεραν να δώσουν την απαιτούµενη ώθηση στη µετοχή, η οποία υποχωρεί κατά τουλάχιστον 13% από τις αρχές του 2024. Παρασκευή και 13 σήμερα, ίσως η… τύχη της να αλλάξει.