Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Πληροφορίες για «ανακοινώσεις Κασσελάκη» ενώ συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία

Αρχικές πληροφορίες ότι ο κ. Κασσελάκης επρόκειτο να παραστεί δεν επιβεβαιωνόταν

Την πρόθεσή του να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εκτιμάται πάντως ότι αυτό δεν θα γίνει στο πλαίσιο της εκτάκτως συγκληθείσης Πολιτικής Γραμματείας, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8μμ με πρωτοβουλία της -όχι εχθρικής- προς τον κ. Κασσελάκη, Ράνιας Σβίγκου.

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν νέα κινητικότητα καθώς σενάρια ήθελαν συνεργάτες του κ. Κασσελάκη να έχουν επιχειρήσει να ανοίξουν εκ νέου το γραφείο του στην Κουμουνδούρου, σε μία κίνηση με προφανή στόχο να αμφισβητήσει το κατά πόσον ή όχι «έκπτωτος» είναι ο πρώην πρόεδρος.

Αυτό, κατά μία εκδοχή, επιτάχυνε αν δεν προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που αναμένεται να αποφανθεί για το status της ιδιότητας Κασσελάκη.

Οι διάλογοι που οδήγησαν στην έκτακτη συνεδρίαση

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητά ποιος έχει την νομική και διοικητική ευθύνη για το κόμμα. Για τον λόγο αυτό τόσο ο ίδιος όσο και ο Μανώλης Καπνισάκης επικοινώνησαν με την γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Ο κ. Καπνισάκης ρώτησε την κ. Σβίγκου ποιος έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για ό,τι και να συμβεί στο κόμμα, με την γραμματέα να τον παραπέμπει στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην συνέχεια, επικοινώνησε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με την κ. Σβίγκου απευθύνοντάς της την ίδια ερώτηση. Του απάντησε το ίδιο, αλλά παράλληλα τον παρέπεμψε στον οικονομικό διευθυντή. Όταν ο Στ. Κασσελάκης επικοινώνησε με τον κ. Μαυροκεφαλίδη, εκείνος του απάντησε ότι τυπικά μέχρι το έκτακτο συνέδριο είναι πρόεδρος, εκτός αν του δώσει πληρεξούσιο.

Η «γνωμοδότηση» Κοντιάδη

Στο σκηνικό αυτό πρέπει να επισημανθεί και η «γνωμοδότηση» του (καθηγητή) Ξενοφ. Κοντιάδη που κρίνει ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα πρέπει να θεωρείται εκπεσών.

Ο κ. Κοντιάδης αναφέρει, γράφοντας στο Facebook:

«Ενα σύντομο θεσμικό σχόλιο για τις εσωκομματικές διαδικασιες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, “σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.” (άρθ. 20 παρ. 4). Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.

Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην ΚΕ αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι “επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποιές οι επιπτώσεις της ψηφοφορίας;

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο περιθωριακό κόμμα, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Μετά διερωτώνται πολλοί γιατί τα πολιτικά κόμματα, ως αναγκαίος θεσμός για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών…

ΥΓ. Βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με όρους θεσμικής σοβαρότητας αμφιβάλλω αν θα είχε ποτέ εκλεγεί πρόεδρος ο Κασελάκης, αλλά αυτά τα έχω αναλύσει εκτενώς στο βιβλίο μου “Το φαινόμενο Κασελάκη” (εκδ. Καστανιώτη, 2023).»

Ντιμπέιτ θέλει ο Πολάκης

Στο πεδίο των δηλώσεων, έτοιμος για debate με το Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει με ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης σε διάλογο με χρήστες του διαδικτύου.

«Πάντα η ψυχή και το μυαλό μου φτερουγά όχι πάνω από τα 300 αλλά από τα χίλια μέτρα που έχει καθαρό αέρα. Αλλά να είναι σίγουρος πως θα κατέβω όταν θα κάνουμε προεκλογική αντιπαράθεση (ντιμπέτι το λέμε στα Σφακιά) με τον Κασσελάκη! Εκεί θα φανούν ΟΛΑ!».

«Εχουμε έναν κόσμο εξοργισμένο που δεν πιστεύει στις διαδικασίες, που διαβάζει συνταγματολόγους, που λέει πως δεν έγινε η διαδικασία όπως έπρεπε» αναφέρει από την πλευρά του σε δηλώσει του ο Πέτρος Παππάς.

Τη συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα εμπεριέχει εναλλακτική κυβερνητική πρότασης προκρίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Πολύ φοβάμαι ότι αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μπορούμε να βρεθούμε σε ένα σύστημα 4-2-4 Αυτό ο αριστερός και δημοκρατικός κόσμος δεν πρέπει να το επιτρέψει», τόνισε.

Τέλος ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Εγώ είμαι και παραμένω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όλη μου η έννοια είναι για το αν θα ανταποκριθούμε όλοι στην απαίτηση των προοδευτικών ψηφοφόρων, 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μάς ζητούν να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες για να υπάρξει απέναντι στην κυβέρνηση μια ισχυρή πολιτική δύναμη».