Skip to main content

Χρυσοχοΐδης: «Βολές» στη Γερμανία για το μεταναστευτικό – Θα έρθουν ενισχύσεις στο εισόδημα των αστυνομικών

«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας - Σε έναν χρόνο θα είναι έτοιμος και ο φράχτης στον Έβρο» - Στήριξη της αστυνομίας – Σε 15 ημέρες η νέα εφαρμογή «SafeYOUth»

Την ανησυχία του σχετικά με τις προτάσεις της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Απάντησε δε και στην κριτική για τις υπερβολικά χαμηλές αυξήσεις στο εισόδημα των ενστόλων.

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, λόγω των αποτελεσμάτων των εκλογών και της ενίσχυσης των ακραίων δυνάμεων και επομένως υπάρχει πίεση για αύξηση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό θα αρχίσει ελέγχους στα σύνορά της με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτά που επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει είναι κόντρα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Υπάρχει το Σύμφωνο, υπάρχει η Συνθήκη της Λισαβόνας, που πρέπει να τηρούνται. Είναι μία αντίδραση νευρική, με την οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει», πρόσθεσε αναφερόμενος στη γερμανική στάση, ενώ υπογράμμισε: «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην Ευρώπη, φυλάμε τα σύνορα. Φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, έχουμε πολλαπλασιάσει τους συνοριοφύλακες, στα νησιά μας γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά με το λιμενικό.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητάμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους για να ολοκληρώσουμε το έργο σε έναν χρόνο από τώρα. Αυτό που έχει ολοκληρωθεί είναι το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.

Πρέπει να στηρίξουμε τους αστυνομικούς – Υπάρχει αίτημα να αυξηθούν οι μισθοί

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική για τις αυξήσεις στο εισόδημα των αστυνομικών, είπε: «Αξίζουν οι αστυνομικοί μας και αυτοί που δίνουν τη μάχη στα σύνορα και αυτοί που δίνουν τη μάχη καθημερινά στους δρόμους να τους στηρίξουμε και θα το κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της τάξης του 20% που ανακοινώθηκε στα  στα νυχτερινά των ενστόλων αντιστοιχεί σε μόλις 55 λεπτά μεικτά την ώρα (4,4 ευρω μεικτά στο 8ωρο). «Ήταν μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αυτή τη μικρή αύξηση. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενισχύσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Νέα εφαρμογή «SafeYOUth» για την καταπολέμηση της βίας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα φαινόμενα της βίας, προαναγγέλοντας νέα εφαρμογή με την ονομασία «Safe YOUth». Πρόκειται για κάτι αντίστοιο με το Panic Button, που θα αφορά τους ανήλικους, τους γονείς και όλους όσους θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά που εξελίσσονται εν θερμώ, είτε σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, είτε σε γειτονιές. «Η κατάσταση με τη βία είναι πολύ ανησυχητική τόσο στους ανήλικους όσο και στους ενήλικες», σχολίασε.

Υπολογίζεται ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε 15 ημέρες.