Skip to main content

Το μεγάλο χτύπημα από τον Έλληνα γκουρού των deals και η Ούρσουλα

Το νέο deal που έρχεται, η μάχη του παλιού με το(ν) νέο στο ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός πολιτισμός

Καλή και η πολιτική, αλλά το παρασκήνιο σήμερα είναι πιο δυνατό στην αγορά. Ακόμα ένα deal φαίνεται ότι επιφυλάσσει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, εκτελεστικός πρόεδρος της Ideal Holdings, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε νέα εξαγορά έως το τέλος του 2024.

Η αγορά εικάζει ότι το «χτύπημα» θα αφορά τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της Πληροφορικής, η οποία αποτελεί τον Νο.1 πόλο ανάπτυξης της εισηγμένης. Στα ταμεία η Ideal φαίνεται ότι βρίσκονται προς αξιοποίηση τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι πριν μερικούς μήνες ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε προβεί στην πώληση της συμμετοχής στην Astir Vitogiannis με καθαρό κέρδος 60 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό, άλλωστε, αρκετοί τον χαρακτηρίζουν ως «γκουρού» των deals. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας δεν φαίνεται να συγκινείται απ’ όλα αυτά, παραμένοντας κάτω των 6 ευρώ και απέχοντας διψήφια επίπεδα από τα φετινά ρεκόρ των 6,6 ευρώ.

Ο παλιός είναι αλλιώς (;)

Συγκινήσεις… μεγάλες προσφέρουν από την άλλη οι δημοσκοπήσεις. Εκεί που το πρώτο στοιχείο που κοιτούσαμε ήταν τα ποσοστά των κομμάτων, με την καταβύθιση όλων να είναι δεδομένο, η προσοχή στρέφεται στα επιμέρους και κυρίως στα ονόματα. Τι γίνεται λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση Κασσελάκη; Το 42,8% θέλει για αρχηγό… τον Αλέξη Τσίπρα. Στη δεύτερη θέση με 17,8% ο Στέφανος Κασσελάκης και στην τρίτη ο Σωκράτης Φάμελλος κοντά στο 14%.

Στην ΝΔ ονοματολογία βεβαίως δεν υπάρχει. Απόλυτος κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που «δεν βγαίνει στη σύνταξη», όπως διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και δεν έχει σχέδια για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ποσοστό του κόμματος; Ευρωεκλογικό… 27,2%. Εν τω μεταξύ, του Αγίου Αυτόνομου, λέει το εορτολόγιο είναι σήμερα. Μεγάλη η χάρη του, αλλά δεν το βλέπουμε…

Στα του ΠΑΣΟΚ τώρα, που ανέβηκε σταθερά δεύτερο, επικρατεί… πολιτικός πολιτισμός. Τρεις υποψήφιοι πρόεδροι έδωσαν το «παρών» στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην 88η ΔΕΘ, ο οποίος με τον θεσμικό του ρόλο ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το «εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα». Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος και Νάντια Γιαννακοπούλου κάθισαν στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου στο Βελλίδειο, τρεισήμιση εβδομάδες πριν από την εσωκομματική αναμέτρηση της 6ης Οκτωβρίου. Μάλλον έχουν καταλάβει, αυτό που δυσκολεύονται λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η ανάγκη να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική προοπτική είναι κοινός στόχος για όλους τους διεκδικητές της ηγεσίας και υπεράνω εσωκομματικών αντιπαλοτήτων.

Κατά κοινή ομολογία, παρά τις εκατέρωθεν αιχμές η προεκλογική κούρσα στο ΠΑΣΟΚ έχει διατηρηθεί σε μάλλον χαμηλούς τόνους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τα αίματα θα… ανάψουν στο δρομολογούμενο debate, η ημερομηνία του οποίου αναμένεται να «κλειδώσει» προσεχώς. «Θα σε φάει για μεσημεριανό», όπως ακούσαμε να λέει η Κάμαλα στον Ντόναλντ, πάντως, δεν πρόκειται να ακούσουμε.

Προσφορά από το ΕΣΥ και την Ούρσουλα τη χρυσή

Τα είπαμε λίγο και χθες για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα. Πέρασε και το καλοκαίρι, αλλά αυτές οι Βρυξέλλες στα γραφειοκρατικά είναι ξεφτέρι. Εκεί τουλάχιστον το αποδίδει η Αριστοτέλους.

Αρχικά, είχε γνωστοποιηθεί ότι η Αθήνα έχει αιτηθεί τη χρηματοδότηση 50.000 απογευματινών χειρουργείων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, από τα πλέον επίσημα χείλη στις 25 Φεβρουαρίου μάθαμε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι ύψους 60 εκατ. ευρώ, «προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων». Τρεις εβδομάδες μετά, αποκαλύφθηκε ότι τα ταξίματα γίνονταν, χωρίς καν να έχει υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε.

Κάπως έτσι πέσαμε από τα 50.000 στα 37.000 περιστατικά που θα χειρουργηθούν δωρεάν σε απογευματινή ώρα, γιατί είχαν τη μεγαλύτερη αναμονή και από τα 60 εκατ. ευρώ στα 51 εκατ., ενώ μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας στη γραμμή.

Νοοτροπίες Βυζαντίου

Και από την Υγεία ας πάμε στην Παιδεία. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε χθες και σε ένα από τα πλέον γνωστά ιδιωτικά σχολεία -που εδώ και καιρό προσπαθεί να κρατήσει την λαβωμένη αίγλη του- η νέα σχολική χρονιά φέρνει πολλές αλλαγές. Οι χαμηλές περσινές επιδόσεις έφεραν γκρίνια και στην αναζήτηση της ευθύνης επικράτησε έντονος στρουθοκαμηλισμός και η γνωστή νοοτροπία του “Βυζαντίου”.

Έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υλοποιήθηκε μια γενναία εκκαθάριση που μεταφράστηκε σε πολλές απολύσεις ή μη ανανεώσεις συμβάσεων εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού ενώ υπήρξαν και ηχηρές παραιτήσεις. Το πλάνο εξορθολογισμού είναι σκληρό και εστιάζει στο κούρεμα δαπανών.