Skip to main content

Κεντροαριστερά: Προσδοκίες για συνεργασία μετά την καθαίρεση Κασσελάκη

(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS)

Αρχίζει να καλλιεργείται στον χώρο της κεντροαριστεράς αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει η συννενόηση

Προσδοκίες για τη δημιουργία κεντροαριστερού αντιπολιτευτικού μπλοκ απέναντι στην κυβέρνηση καλλιεργούνται μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, με όλο και περισσότερα στελέχη να δηλώνουν ανοικτά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Λίγες μόνο ώρες μετά την απομάκρυνση του κ. Κασσελάκη ο οποίος εξαπέλυε ακραίες υβριστικές επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ τη Νέα Αριστερά και τα στελέχη τους, αρχίζει να καλλιεργείται στον χώρο της κεντροαριστεράς αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει η συννενόηση που ζητεί μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος.

Η συζήτηση, βέβαια, δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ρεαλιστικές βάσεις πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές εκλογικές μάχες στο ΠΑΣΟΚ (τον Οκτώβριο) και τον ΣΥΡΙΖΑ (τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο) αλλά ήδη εκφράζεται προθυμία για συνεννόηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Γεροβασίλη: Πιστεύω στη συνεργασία με αυτονομία κάθε φορέα

Σε χθεσινές δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό η Όλγα Γεροβασίλη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων του χώρου. «Πιστεύω στη συνεργασία, διατηρώντας ο κάθε πολιτικός φορέας την αυτονομία του» ανέφερε και μίλησε μάλιστα και για «προγραμματική συνεργασία» εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Η κάθε σύνθεση απαιτεί και βήματα μπρος και υποχωρήσεις» συμπλήρωσε διαβεβαιώνοντας για την πραγματική διάθεσή της για συνεργασία.

Ραγκούσης: Ζητώ συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ για τις ύβρεις Κασσελάκη

Νωρίτερα σε μία ενδεικτική κίνηση του κλίματος που επικρατεί ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε δημόσια συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας, για την «σκαιότατη» όπως τη χαρακτήρισε δήλωση του κ. Κασσελάκη περί «παρέλασης σημιτικής διαπλοκής στο Ζάππειο». «Στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει τα πεντηκοστά γενέθλια ενός ιστορικού κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, με τέτοια προσφορά στον ελληνικό λαό» είπε στηλιτεύοντας τις αναφορές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσωπικά νιώθω την ανάγκη και μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Θεοχαρόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για συνεργασία

Παράλληλα με δηλώσεις του στη «Νατευμπορική» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι μετά την αποχώρηση Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ  «οφείλει να αλλάξει πορεία, με εξωστρέφεια, ενότητα και παραγωγή πολιτικής αντί για διχασμό, δημιουργία εσωτερικών εχθρών και παραπολιτική». «Να παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών και όχι ένα συγκεντρωτικό, προσωποπαγές κόμμα. Να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σταματήσει να ακολουθεί πορεία περιχαράκωσης» υπογράμμισε ακόμη.

Χαρίτσης: Η συζήτηση για συνεργασία να γίνει σε προγραμματική βάση

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τάχθηκε μεν υπέρ της συνεργασίας στο χώρο της κεντροαριστεράς σε προγραμματική βάση αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι παρά την καθαίρεση Κασσελάκη ο «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο». «Η όποια συζήτηση περί συνεργασίας , περί κοινού μετώπου πρέπει να γίνεται πάντα σε προγραμματική βάση» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ηλιόπουλος: Συμμαχία κάνουν και χώροι που έχουν και διαφωνίες

Αντίστοιχα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πορεία απαξίωσης και συντηρητικής στροφής» και έφερε ως παράδειγμα δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πάντως, τάχθηκε και εκείνος υπέρ μιας συμμαχίας στο χώρο της κεντροαριστεράς. «Προφανώς σε μια συμμαχία δεν θα συμφωνήσεις σε όλα. Συμμαχία κάνουν και χώροι οι οποίοι έχουν και διαφωνίες. Πρέπει να βρεις τα κρίσιμα» τόνισε. Έφερε δε ως παράδειγμα τον στόχο η Ελλάδα να γίνει μια χώρα όπου «ο εργαζόμενος θα μπορεί να ζήσει από τον μισθό του», «ένας νέος εκπαιδευτικός να μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι» και «το ΕΣΥ να μην καταρρέει». «Αν σε αυτά τα κρίσιμα σημεία υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να μπουν με όρους σύγκρουσης με την δεξιά και το καθεστώς Μητοτάκη εμείς θα παλέψουμε γι’ αυτήν» συμπλήρωσε.