Tη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου και την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο γύρους εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Βάσει της πρότασης αυτής, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος, εφόσον απαιτηθεί, την 1η Δεκεμβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία ήταν πρόταση της ομάδας των «87».
Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι στην Πολιτική Γραμματεία μειοψήφησαν ο Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, με το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι 18-3. Στις 24 Νοεμβρίου πέρα από την εκλογή προέδρου, θα εκλεγεί και νέα Κεντρική Επιτροπή.
Πλέον στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τις Οργανώσεις Μελών στο συνέδριο.
Ανοικτό παραμένει ακόμη αν το έκτακτο Συνέδριο θα είναι και καταστατικό Συνέδριο ή εάν οι προταθείσες αλλαγές θα μεταφερθούν για μετά την εκλογή προέδρου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνεται επίσης: «Είναι σαφές ότι αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης, η αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική του. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αμετανόητος, χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση. Εμμένοντας στις ίδιες αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές που φτωχοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία και ωφελούν τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Οι δήθεν παροχές που εξήγγειλε, όπως η πενιχρή αύξηση των συντάξεων, ή οι τις αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους υγειονομικούς και τους ένστολους αποδεικνύονται ψίχουλα, τα οποία θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Είναι ανίκανη και δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στο στεγαστικό, στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.
Γιατί θεμέλιο και οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ασκηθούν ακόμα πιο δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προοδευτική αντεπίθεση, για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ενεργή συμμετοχή τους να ενδυναμώσουν τη φωνή του κόμματος και την προοπτική του».
Πολωμένο το κλίμα
H επιλογή του τελικού χρονοδιαγράμματος δεν είναι βεβαίως άσχετη με τη γενικότερη αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό επειδή η αντιπολίτευση Κασσελάκη θεωρούσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική απόσταση της κάλπης από την πρόταση μομφής, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνει πιθανή υποψηφιότητα του έκπτωτου αρχηγού δεδομένου ότι θα τον έχει απομακρύνει δραστικά από τον κομματικό μηχανισμό και θα περιορίζει τις πιθανές αντιδράσεις συμπάθειας προς το πρόσωπο του που ίσως προκάλεσε η πολιτικά πρωτοφανής αποπομπή του.
Κύμα φυγής συνεργατών του Στ. Κασσελάκη
Αρκετές είναι οι παραιτήσεις συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη στον απόηχο της «καθαίρεσης» του. Σήμερα, Τρίτη, πρώτη παραιτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, ενώ μετά παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.
Έχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις του Μπ. Παπαδάκη και της Ευ. Κουντούρη.
Οι υποψήφιοι
Υποψηφιότητα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ ο Νίκος Φαραντούρης έχει δηλώσει ότι το σκέφτεται σοβαρά. Ποιος όμως θα βγει μπροστά να εκπροσωπήσει τους 87; Θα μπορούσε το πρόσωπο αυτό να είναι η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά δεν είναι σαφές εάν επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα.
Πολύ έντονα ακούγεται το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου. Εκπροσώπησε το κόμμα στη Βουλή σε δύσκολες ώρες, απέσπασε υψηλές «βαθμολογίες» στις κοινοβουλευτικές μάχες απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με συγκροτημένο, μεστό λόγο, ενώ θεωρείται από τα πιο έμπειρα στελέχη. Απολαμβάνει εκτίμησης και σεβασμού.
Υποψηφιότητα ενδέχεται να θέσει και ο Νίκος Παππάς, ο μέχρι πρότινος «στρατηγός» Κασσελάκη που βρέθηκε στο στόχαστρο μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον ρόλο του. Στα ονόματα που ακούγονται, χωρίς πάντως η ίδια να έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι και αυτό της Ρένας Δούρου.