Skip to main content

Το «τυχερό» 5 του ΣΥΡΙΖΑ, το ιταλικό κόλπο και το +420%

Οι αντίπαλοι του Κασσελάκη, οι εχθροί του Ντράγκι και η προσπάθεια για μια καλή ψαριά

ΣΥΡΙΖΑ στο μενού και σήμερα, με την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες να έχει αρχίσει. Επίσημοι υποψήφιοι, στελέχη που το «σκέφτονται», ονόματα που ακούγονται δυνατά και άλλα που τα ψιθυρίζουν στους διαδρόμους, φτάνουν ήδη τα 8: Κασσελάκης, Πολάκης, Φάμελλος, Γκλέτσος, Φαραντούρης,  Δούρου, Παππάς, Γεροβασίλη. Πόσους εξ αυτών θα δούμε να ζητούν τελικά την ψήφο μελών και φίλων στις 24 Νοεμβρίου; 4 έως 5 είναι ο αριθμός στον οποίο ποντάρουν αρκετοί με γνώση των προθέσεων των παραπάνω προσώπων.

Προ ενός έτους την προεδρία διεκδίκησαν και πάλι 5, αλλά πραγματικές πιθανότητες είχαν μόνο 2. Απόλυτος θριαμβευτής τότε ο «εφοπλιστής που τάραξε τα νερά» και που σήμερα δηλώνει ένας… απλός δημόσιος λειτουργός. Public and social services, διαβάζουμε πλέον στο προφίλ του στο Χ.

Με τον Κασσελάκη εκτός Κουμουνδούρου και τους συνεργάτες του να έχουν παραιτηθεί από το Γραφείο Τύπου, στην ηλεκτρική καρέκλα του ανθρώπου που θα ενημερώνει για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει ο Παυσανίας Παπαγεωργίου. Γιατί λέμε ηλεκτρική καρέκλα; Γιατί είναι ο 5ος που αναλαμβάνει σε κάτι λιγότερο από 2 χρόνια. Προηγήθηκαν Τσαπανίδου, Καλπάκης, Αυγέρη, Κεχαγιά.

Με την ευγενική χορηγία της… Ε.Ε.

Στις καλές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας η ανακοίνωση ότι έρχονται τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Πότε;», θα ρωτήσετε δικαίως. Άγνωστο. Η εξαγγελία έγινε χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απλά με την… ελπίδα να υλοποιηθεί το πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο. Κάτι σαν… μακέτα έργου.

Τι περιμένουμε για να έχουμε τις οριστικές ανακοινώσεις; Την έγκριση των Βρυξελλών. Και γιατί τη χρειαζόμαστε; Γιατί από εκεί θα έρθει το χρήμα. Η δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να θυμίσουμε με την ευκαιρία ότι αυτοί οι πόροι είναι το βασικό καύσιμο, με το οποίο «τρέχει» σήμερα η ελληνική οικονομία με ρυθμούς 2% με 2,5% και χάρη στο οποίο περιμένουμε να ανεβάσει ταχύτητα στο 3% την επόμενη χρονιά. Ακόμη δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα βεβαίως με το τι θα γίνει από το 2026, όταν το ντεπόζιτο θα έχει αδειάσει.

Από καύσιμο κινδυνεύει να ξεμείνει ευρύτερα η Ε.Ε. αν δεν προσέξει τους πολίτες της και δεν στηρίξει τις επιχειρήσεις της απέναντι στον ανταγωνισμό αμερικανικών και κινεζικών (καλά επιδοτούμενων) κολοσσών. Επιτέλους κάποιος το είπε. Και δεν ήταν άλλος από τον Μάριο Ντράγκι. Δεν μας εκπλήσσει. Το 2012, στην κορύφωση της κρίσης χρέους, ο Ιταλός  – αν και κεντρικός τραπεζίτης τότε – είχε επιδείξει πολιτικά αντανακλαστικά καλύτερα από τον όποιο πολιτικό ηγέτη. Η έκθεση Ντράγκι έχει αποσπάσει τα εύσημα και από τον δικό μας ΣΕΒ. Αλλά θέλει να της κόψει τη φόρα… το Βερολίνο. Στο παρελθόν πάντως το… ιταλικό κόλπο του Σούπερ Μάριο είχε παρακάμψει τις αντιστάσεις των Γερμανών.

Τρέχει με…400

Μιλώντας για φόρα, ας πάμε και σε μία μετοχή που επιδίδεται σε ράλι. Εάν κάποιος είχε αγοράσει πριν ακριβώς έναν χρόνο μετοχές της Moda Bango στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σήμερα θα εξασφάλιζε μια «τρελή» απόδοση της τάξης του 420% (!) – την υψηλότερη που προσφέρει οποιαδήποτε εισηγμένη.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 η τιμή της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των luxury επίπλων και της εστίασης, ανερχόταν στο 0,75 ευρώ/μετοχή, ενώ σήμερα φιγουράρει στα 3,9 ευρώ/μετοχή. Μια πραγματικά εντυπωσιακή μεταβολή, η οποία εδράζεται εν πολλοίς στο νοικοκύρεμα του ισολογισμού καθώς και στο πρώτο μέρισμα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, απολαμβάνοντας μια αξία άνω των 75 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, δεν είναι λίγοι όσοι επενδυτές θεωρούν κάπως «αλμυρούτσικη» την τρέχουσα αποτίμηση, η οποία αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (P/E) στο 20x και δείκτη λογιστικής αξίας (P/BV) στο 3,4x.

Και πάει για… φτωχή ψαριά;

Και μιας και ο λόγος για αξίες, μεγάλη συζήτηση γίνεται για αυτή της Avramar. Ο ισχυρότερος παίκτης της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας αναζητεί επενδυτή και τον δρόμο για μία πραγματικά βιώσιμη λύση. Αλλά οι πληροφορίες θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχυ των προσφερόμενων τιμημάτων από τους τρεις μνηστήρες. Για την εξαγορά, να θυμίσουμε, ενδιαφέρονται τα funds Atitlan, Aqua Bridge Group και το ελληνικών συμφερόντων Diorasis.

Με τις υποχρεώσεις του ομίλου να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και την αναγκαιότητα για άμεση ένεση ρευστότητας περί τα 100 εκατ. ευρώ, υπάρχουν φόβοι… για φτωχή ψαριά.