Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις του Κασσελάκη, οι παραιτήσεις και τα πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά

(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS)

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος - Θα εισηγηθεί τα επόμενα βήματα

Σε θολό τοπίο συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «καθαίρεση» του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία. Και τούτο γιατί και τα δύο στρατόπεδα κρατούν κλειστά χαρτιά, μετρώντας τις δυνάμεις τους.

Οι πρώτες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα θα βγουν από τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα αρχίσει στις 16:00. Στόχος είναι να αποφασιστεί ένα πρώτο πλαίσιο για τα επόμενα βήματα. Ουσιαστικά η Πολιτική Γραμματεία θα ετοιμάσει την εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Σεπτεμβρίου για να αποφασιστεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα για το έκτακτο συνέδριο και τις εσωκομματικές εκλογές.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κάλπες θα στηθούν πιθανότατα τον Νοέμβριο, αν και η πλευρά του Παύλου Πολάκη πιέζει για ταχύτερες διαδικασίες και κάλπες μέσα στον Οκτώβριο.

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη ανέφεραν στη «Ν» ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν σχέδια αποχώρησης από την κεντρική πολιτική σκηνή. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι εάν θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ να παλέψει εκ νέου για την αρχηγία ή θα επιδιώξει να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.

Το στρατόπεδο Κασσελάκη πιστεύει ότι η βάση τον στηρίζει ακόμη. Από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες ισχύος. Είναι σαφές πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής, δηλαδή τα 163 υπέρ, αιφνιδίασε. Και είναι επίσης αντιληπτό πως δύο από τα πρόσωπα που κάποτε τον στήριζαν σθεναρά, Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς, είναι τώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απέναντί του.

Οι παραιτήσεις

Εν τω μεταξύ την παραίτησή της από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε η Βούλα Κεχαγιά. Σε ανάρτησή της εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον κ. Κασσελάκη για την εμπιστοσύνη του, καθώς και στελέχη του κόμματος που την «αντιμετώπισαν συντροφικά».

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των Μπάμπη Παπαδάκη και Ευγενίας Κουντούρη από το γραφείο Τύπου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι παραμένουν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι υποψήφιοι

Υποψηφιότητα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ ο Νίκος Φαραντούρης έχει δηλώσει ότι το σκέφτεται σοβαρά. Ποιος όμως θα βγει μπροστά να εκπροσωπήσει τους 87; Θα μπορούσε το πρόσωπο αυτό να είναι η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά δεν είναι σαφές εάν επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα.

Πολύ έντονα ακούγεται το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου. Εκπροσώπησε το κόμμα στη Βουλή σε δύσκολες ώρες, απέσπασε υψηλές «βαθμολογίες» στις κοινοβουλευτικές μάχες απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με συγκροτημένο, μεστό λόγο, ενώ θεωρείται από τα πιο έμπειρα στελέχη. Απολαμβάνει της εκτίμησης και σεβασμού.

Υποψηφιότητα θα μπορούσε να θέσει και ο Νίκος Παππάς, έως πρότινος «στρατηγός» Κασσελάκη που βρέθηκε στο στόχαστρο μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον ρόλο του. Στα ονόματα που ακούγονται, χωρίς πάντως η ίδια να έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι και αυτό της Ρένας Δούρου. Το πρόσωπο πάντως από το οποίο δεν περιμένουμε σχόλια και παρεμβάσεις είναι σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρόεδρος έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί στην εσωκομματική διαμάχη.

Τις υποψηφιότητες θα ανακηρύξει το έκτακτο συνέδριο. Έως τότε ο δρόμος είναι μακρύς.