Skip to main content

Το κόμμα του Κασσελάκη, ένα πακέτο εκτός γραμμής και το χρήμα που ρέει

(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS)

Από τη Θεσσαλονίκη στην Κουμουνδούρου και στη Λεωφόρο Αθηνών

Να έχεις φτιάξει μετά κόπων μία λίστα 45 μέτρων για τη «στήριξη των εισοδημάτων» και να βλέπεις τους πάντες να ασχολούνται ακόμη με τις… 15 ψήφους πάνω από το απαιτούμενο όριο, που εξασφάλισε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Αυτό έπαθε ο πρωθυπουργός και όσο και εάν οι υπουργοί εξειδικεύουν από χθες τα μέτρα, την παράσταση κλέβει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το έως πρότινος «κόμμα Κασσελάκη», που τώρα αναζητεί τον «αντί- Στέφανο».

Οι βολές που εξαπολύονται από τους «συντρόφους» τα τελευταία 24ωρα, μας θύμισαν τη ρήση του Φρίντριχ Νίτσε. «Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς». Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν όλοι με τον αφορισμό – με τη διαφορά ότι ο καθένας πιστεύει πως δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τον αντίπαλο.

Έκπτωτος πρόεδρος μόνος ψάχνει  (κόμμα;)

Περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία ακούστηκε αυτή της… «κουκούλας». Δυσκολευτήκαμε λίγο να καταλάβουμε βέβαια πώς μία βασική δημοκρατική αρχή, όπως η μυστικότητα της ψήφου (καθιερωμένη από αρχαιοτάτων χρόνων για την προστασία του ψηφοφόρου από κάθε εξωτερική πίεση) έγινε ξαφνικά ρουφιανιά. Αλλά στον μαγικό κόσμο των social media εάν κάτι γίνει repost από τουλάχιστον 10 τρολ (πριν το πει επισήμως και στην ομιλία του ο ηττημένος αρχηγός), ισχύει ως αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

Και όσο η «πολιτική» αντιπαράθεση για «κουκούλες», «φίμωτρα» και για το ποιος «έφαγε τα συκώτια» ποιου, συνεχίζεται, το ερώτημα είναι άλλο. Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, που κάποτε ένιωθε τη στήριξη των Πολάκη, Παππά και χθες βρέθηκε να μαζεύει τα πράγματά του από την Κουμουνδούρου μόνος; Θα θελήσει να αποδείξει στους «εχθρούς» ότι η βάση εξακολουθεί να τον στηρίζει; Θα συνεχίσει τις αιχμές κατά Τσίπρα; Ή θα εγγράψει τη χασούρα από την επιθετική εξαγορά και θα προχωρήσει στην ίδρυση δικού του κόμματος;  Η απόφαση δεν έχει ληφθεί αφού ο ίδιος μετράει δυνάμεις. Οψόμεθα.

Ένα πακέτο… εκτός γραμμής

Αν δεν είχαμε βεβαίως να ασχοληθούμε με τα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε εστιάσει στα όσα εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Από τις αυξήσεις των… 55 λεπτών μεικτά την ώρα για τα νυχτερινά των ενστόλων  (που μεταφράζονται σε αυξήσεις των 10 έως 20 ευρώ τον μήνα) έως τις 12 μειώσεις φόρων και εισφορών.

Στη συμπρωτεύουσα όμως μίλησε και ο κόσμος του επιχειρείν. «Γενναίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ενίσχυση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, για να εντοπιστούν οι παράγοντες που ανεβάζουν τις τελικές τιμές των προϊόντων και να καταπολεμηθούν κερδοσκοπικές πρακτικές» ζήτησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας  (ΚΕΕΕ)  που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Μασούτης.

Το αίτημα του επικεφαλής της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, διατυπώθηκε ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, αλλά έμεινε αναπάντητο.

Γιατί το «πακέτο» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν περιλάμβανε καμία παρέμβαση για την ακρίβεια. Αρκούν τα pass, τα καλάθια και ό,τι έχει γίνει έως τώρα ήταν η γραμμή Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη. Και τηρήθηκε από όλους τους υπουργούς πιστά. Αλλά σε αυτό το μέτωπο, η κυβέρνηση μάλλον είναι «εκτός της κοινωνικής και επιχειρηματικής γραμμής».

Λεφτά υπάρχουν… στις εισηγμένες του ΧΑ

Και μπορεί οι τσέπες των καταναλωτών να αδειάζουν, αλλά για τις εταιρείες του Χ.Α. το χρήμα ρέει. Τα μέχρι στιγμής οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο δείχνουν περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας κατά τουλάχιστον +15%.

Κάπως έτσι, δεν αποκλείεται στα τέλη του έτους οι εισηγμένες να πετύχουν αθροιστικά καθαρά κέρδη άνω των 10,5 δισ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή η περσινή επίδοση.

Για να θυμούνται οι παλιοί  και να μαθαίνουν οι νεότεροι, το ιστορικό ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2007 (άνω των 11 δισ. ευρώ), σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα και σε ένα εντελώς διαφορετικό Χρηματιστήριο.

Αλλά μένουν ασυγκίνητες οι τράπεζες

Κέρδη και για τις τράπεζες που όμως παρακολουθούν με απάθεια τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι μετοχές των συστημικών ιδρυμάτων δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενεργές το τελευταίο διάστημα.Ούτε οι διαδοχικές αναβαθμίσεις, ούτε οι εκθέσεις των αναλυτών, ούτε οι υψηλές τιμές – στόχοι, αλλά ούτε οι ελκυστικές αποτιμήσεις δείχνουν να επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Τι επομένως μπορεί να φταίει; Το ευρύτερο περιβάλλον σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου κυριαρχεί ο φόβος για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η φετινή απόδοση εξακολουθεί να «ακουμπά» το +20%. Καθ’ όλου άσχημα, αν αναλογιστούμε και το ράλι των προηγούμενων ετών.