Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεύτερος γύρος» με βολές, υπαινιγμούς και αντεγκλήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Βαθιά τραυματισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντρική Επιτροπή

Στα τηλεοπτικά παράθυρα με επιθετικές διατυπώσεις, βολές, υπαινιγμούς και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις συνεχίζεται ο δεύτερος γύρος της Κεντρικής Επιτροπής, στον απόηχο της καθαίρεσης Κασσελάκη.

Πολιτικό συμπέρασμα για τις προθέσεις του κ. Κασσελάκη, εάν δηλαδή θα σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος, δεν μπορεί να εξαχθεί από αυτές τις δηλώσεις που είναι κυρίως ενδεικτικές του πόσο βαθιά τραυματισμένος οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση νέου αρχηγού.

Για ολοκλήρωση ενός κύκλου έκανε λόγο ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον Σκάι.

«Κανείς δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα» εκτίμησε ο κ. Ζαχαριάδης προσθέτοντας: «Οι πρόεδροι δεν είναι σε βάθρα. Πάρθηκε η απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία γιατί υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι, επειδή κρίναμε όσοι υπερψήφισαν την πρόταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία και τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις που γίνονται δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Είναι ρηχή ανάλυση να πούμε ότι υπεύθυνος είναι μόνο ο πρόεδρος».

Ο κ. Ζαχαριάδης άφησε αιχμές και για τα εκλογικά πεπραγμένα Κασσελάκη, λέγοντας «με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη το 18% πήγε στο 15%. Το 15% πρέπει να προσπαθήσεις σιγά – σιγά να το πας προς τα πάνω και όχι να το σπρώξεις προς τα κάτω».

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκαν Μπάμπης Παπαδάκης και Ευγενία Κουντούρη από το γραφείο Τύπου

Τα «θέλω» του αρχηγού

Για «σοβαρό πρόβλημα» στο κόμμα, το οποίο περιέγραψε ως αναντιστοιχία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα θέλω του προέδρου» έκανε λόγο ο Γιώργος Βασιλειάδης. Εξηγώντας τον λόγο που οδήγησε στην πρόταση μομφής είπε: «Κορυφαίο παράδειγμα και αυτό που οδήγησε στην πρόταση μομφής ήταν τόσο η λειτουργία του (Στέφανου Κασσελάκη) στις αλλαγές της ΚΟ και το ύφος των προτάσεών του για τις αλλαγές στο κόμμα. Ήθελε να κάνει το κόμμα αρχηγοκεντρικό με δομές που δεν έχουν καμία σχέση με τον δικό μας χώρο. Δεν είναι ενός ανδρός αρχή τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου».

Κουκούλες, φίμωτρα..

Αναφερόμενος στην φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «κουκούλες» ο Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ότι κατά την ψηφοφορία «δεν μπήκαν κουκούλες αλλά βγήκε το φίμωτρο. Τα μέλη της ΚΕ μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς εκβιασμούς, bullying, τρομοκρατία. Δεν μπορεί να χάνεις μια δημοκρατική διαδικασία που ζήτησες και μετά να μην δέχεσαι το αποτέλεσμά της».

«Αν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει ότι θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα αιτία των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε εκλεγεί. Αν κερδίσει ο Κασσελάκης, όποιος θέλει μένει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δέχεται πολιτικές που τον προσβάλλουν. Δεν θα ανεχόμαστε τον Κασσελάκη να λέει ό,τι θέλει. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει στις εκλογές. Αλλά αν κερδίσει δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταργήσει τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε ο Γ. Ραγκούσης.

Από την αντίπερα (και φθίνουσα) όχθη του εσωκομματικού στρατοπέδου, ο Πέτρος Παππάς, μιλώντας στο Mega ο Πέτρος Παππάς, εξέφρασε την οργή του για τις «διαδικασίες» που ακολουθήθηκαν κάνοντας λόγο για «καραγκιοζιλίκια» και «εκτροπή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και αιχμές προς την πλευρά του Νίκου Παππά, καθώς, όπως υποστήριξε «δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αντιβασιλέα. Θα έπρεπε να ψηφίσουν όλοι ανοιχτά, είναι αστεία η κλειστή ψηφοφορία για τη μομφή, εγώ δέχομαι από χθες εκατοντάδες μηνύματα από εξοργισμένη βάση (…) Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αντιβασιλεία, αν κάποιοι έχουν στόχο να πάνε αργά το κόμμα στις εκλογές… Πρέπει να γίνουν γρήγορα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ψηφοφόρους που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, βιώνουν μία κατάσταση εδώ και μία 10ετία στον ΣΥΡΙΖΑ όπου μία μικρή ομάδα προερχόμενη από ένα 3% καταδυναστεύει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των στελεχών και δεν αφήνει να εκφραστεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Και «συκώτια»

Υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει η Έλενα Ακρίτα, η οποία, σε τηλεοπτική της παρέμβαση εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο πρώην πρόεδρος θα κερδίσει εκ νέου τις εσωκομματικές εκλογές αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Παύλο Πολάκη για ομοφοβία και τόνισε «δεν έχουν κουνήσει το δάχτυλό τους για να βοηθήσουν. Τον πολεμάνε από την πρώτη στιγμή. Έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και αυτά τα λάθη συσσωρεύτηκαν. Ο Κασσελάκης όταν ήρθε κληρονόμησε και λάθη του παρελθόντος, διότι όταν το 32% έγινε 18%, που ήταν ο Κασσελάκης; Θα του χρεώσουμε και το προπατορικό αμάρτημα όπως πάμε».

Σε σχετική ερώτηση για το ποιοι πολεμάνε τον Κασσελάκη και αν είναι μέσα σε αυτούς και ο Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής απάντησε «δεν ξέρω. Ξέρω όμως πως έναν χρόνο ολόκληρο θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω την φωνή του. Είναι βουλευτής. Δεν έπρεπε να έρθει μια φορά να μιλήσει;».

«Οι άνθρωποι που τον πολεμάνε πραγματικά δεν έχουν κουνήσει το χέρι για να βοηθήσουν σε τίποτα», τόνισε. «Από την πρώτη στιγμή του έχουν φάει τα συκώτια. Δεν βοηθήθηκε από κανέναν. Οι άνθρωποι που θέλουν καρέκλες δεν έχουν απλώσει το χέρι να βοηθήσουν. Είναι καθήμενοι σε μια καρέκλα και βγαίνουν, όπως ο κ. Σπίρτζης κάθε μέρα, και χρησιμοποιούν βαρύτατους και ανοίκειους χαρακτηρισμούς για τον Στέφανο Κασσελάκη».

«Πιστεύω θα ξαναβγεί»

Έπειτα, εκτίμησε πως «εγώ πιστεύω πως θα ξαναβγεί ο Κασσελάκης. Εάν είναι υποψήφιος θα τον στηρίξω, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι απέναντι. Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κασσελάκης».

«Δεν ενώνει ο Πολάκης»

Στην υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη αναφέρθηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας ότι «είναι από τους πιο αξιόλογους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαθέτει όμως τα χαρακτηριστικά που μπορεί να ενώσει και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά».

Και έκκληση σε Τσίπρα

Τη λύπη του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Πάνος Ρήγας, ο οποίος ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό «να συμβάλλει στην ενότητα και την πορεία του κόμματος».

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «αν γίνουν εκλογες και αν και εφόσον υπάρχει διαφωνία από μερίδα της ηγεσίας και των μελών, θα αρχίσουμε να έχουμε το ίδιο πράγμα; Δεν μπορεί να προχωράμε κάθε τρεις και λίγο σε εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρήγας ζήτησε «να δεσμευτούν όλοι ότι κανείς δεν θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν υπάρξουν διαφορές στο περιεχόμενο της πολιτικής τότε θα διαφωνήσω εγώ».