Skip to main content

Δ. Καιρίδης στη «Ν»: Οι δυνάμεις του μέτρου έχουμε την ευθύνη να δείξουμε τον δρόμο της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «για εμάς είναι το μεγάλο εθνικό ζήτημα, ένας πολύ μεγάλος γείτονας, με μεγάλη οικονομία, που έχει συμπεριφερθεί πολύ κακά στο παρελθόν και επιμένει»

«Οι δυνάμεις του μέτρου, του ορθού λόγου, της κεντροδεξιάς, έχουμε την ευθύνη να δείξουμε τον δρόμο της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, γιατί αν δεν τα καταφέρουμε, θα ανατιναχτεί το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από την ακροδεξιά, τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, τις δυνάμεις του Πούτιν, του Ερντογάν, των εχθρών της Ευρώπης», δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο στούντιο της Ναυτεμπορικής στην 88η ΔΕΘ.

«Εμείς προσπαθούμε από μαύρο πρόβατο που ήθελαν να μας έχουν κάποιοι, να έχουμε ένα μοντέλο διαχείρισης με αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης και ενθάρρυνση της λελογισμένης νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία» σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «για εμάς είναι το μεγάλο εθνικό ζήτημα, ένας πολύ μεγάλος γείτονας, με μεγάλη οικονομία, που έχει συμπεριφερθεί πολύ κακά στο παρελθόν και επιμένει».

«Και άλλα νησιά ζητούν διευκόλυνση βίζας για Τούρκους τουρίστες»

Όπως τόνισε, «εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε για το εθνικό μας συμφέρον ένα Modus vivendi με την Τουρκία και στη διαχείριση του μεταναστευτικού και να μετατρέψουμε την κακή πορεία σε ευκαιρίες, όπως η διευκόλυνση βίζας για Τούρκους τουρίστες που γέμισε φέτος τα νησιά».

Πρόσθεσε ότι είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, ενώ επεσήμανε πως και άλλα νησιά ζητούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. Ανέφερε, δε, ότι «λειτούργησε και γεωστρατηγικά, δημιούργησε συμπάθεια στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, ότι η Ελλάδα δεν είναι ο μπαμπούλας».

Ο κ. Καιρίδης μίλησε για την αναφορά του πρωθυπουργού, για 1,6 δισ. περισσότερα για την άμυνα το 2025 από ό,τι το 2024, με φόντο την παραλαβή της πρώτης φρεγάτας Μπελαρά. «Μιλάμε για μια τεράστια δαπάνη, από το υστέρημα του λαού, που την κάνουμε με πόνο, αλλά τη θεωρούμε απαραίτητη» σημείωσε.