Skip to main content

Συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Μηνύματα και «σενάρια» στη σκιά της καθαίρεσης Κασσελάκη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Τα μηνύματα και οι στόχοι που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου

Θέτοντας ως κυβερνητική προτεραιότητα τριετίας την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση του ΕΣΥ, και επιχειρώντας να κλείσει τρία σενάρια, της μεταπήδησής του σε ευρωπαϊκή θέση, των εικασιών για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αλλαγής εκλογικού νόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ που έμελλε να είναι η πλέον επισκιασθείσα στην ιστορία του θεσμού λόγω των χρονικά παράλληλων και άκρως δραματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ με την καθαίρεση Κασσελάκη.

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να διαγράψει κάθε προοπτική επιστροφής στις δημοσιονομικές πρακτικές που οδήγησαν στην χρεοκοπία με τη φράση «Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες», είπε ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα και χαρακτήρισε κόμμα ευρισκόμενο σε πολιτική αφασία τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ακόμη και η κριτική για τη χθεσινή μου ομιλία ήταν πως αυτά που εξαγγέλθηκαν ήταν λίγα, όχι ότι ήταν λάθος», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε φάση πολιτικής αφασίας», σχολίασε.

Σε ερώτημα σχετικά με την προετοιμασία του οροσήμου του 2027 και το αν ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του στην πρωθυπουργία και τα σενάρια για την Ευρώπη είπε αρχικά αστειευόμενος: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη» και μετά πρόσθεσε: «Θα ήταν αλαζονικό και αυτοαναφορικό να μιλά για το τι θα γίνει το 2027. Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μία πλήρη θητεία και σκοπεύει να την εξαντλήσει.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει», τόνισε.

Ερωτώμενος για τις χθεσινές 45 εξαγγελίες και τους στόχους της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος. Είπε ότι θα ήθελε να κριθεί στο βαθμό που πέτυχε την αύξηση των μισθών, κάτι που σημείωσε, αφορά τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, μαζί με την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος είπε ότι είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Είπε ότι ξέρει πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις, προσέθεσε.

«Σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή»

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή». Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία δεν υπάρχει, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».

«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη» απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ έως τις εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. «Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητώ από όλους να σεβαστούμε το θεσμό» είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας προσβλητικό και για την ίδια και για τον θεσμό κάθε προωρη συζήτηση

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το μήνυμα των ευρωεκλογών σχετικά με τη μεσαία τάξη ανέφερε τα εξής: «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες. Ως προς τον πυρήνα υλοποίησης μεγάλων αλλαγών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει».

«Μια χαρά είναι η ΝΔ»

Σε ερώτηση για την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από τη ΔΕΘ και αν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη ΝΔ, είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Για τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είπε ότι έχουν το απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα με αυτήν. Δεν επιβάλλουμε μονοφωνία απόψεων-είπε- και προσέθεσε ότι, είμαστε όμως ένα κόμμα συντεταγμένο που επιβάλλει στου βουλευτές να στηρίζουν τις νομοθετικές επιλογές της Κυβέρνησης. “Όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ ας κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Μια χαρά είναι η ΝΔ” είπε.

Δείτε όλες τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στο liveblog της Ναυτεμπορικής