Skip to main content

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης έως το 2027: Οι προτεραιότητες και το μεγάλο στοίχημα

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Μεγάλος στόχος; «Το 2027 να έχουμε ένα κράτος που θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων»

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ελλάδα του 2027» αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας 45 μέτρα αλλά εστιάζοντας παράλληλα και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χαρακτηριστικά  για  «1000 μέρες καθαρού ανοιχτού πολιτικού χρόνου» και σημείωσε « είναι  μία ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε, με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα»

Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι πολλαπλών προκλήσεων από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα restart, σημειώνοντας  πως δεν υπάρχει …  κόπωση και όλες οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε σε όσους  μιλούν για «μεταρρυθμιστική χαλαρότητα», λέγοντας πως «η κυβέρνηση εργάζεται και παράγει, όχι με πυροτεχνήματα, ούτε με εντυπώσεις της στιγμής, αλλά με μία μεθοδική δουλειά..».

3 σημεία – κλειδιά

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του εστίασε σε τρία σημεία «κλειδιά»:

  • πρώτον περιέγραψε μια σειρά από μέτρα που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση
  • δεύτερον παρουσίασε  ένα οικονομικό πακέτο το οποίο θα μπει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα και
  • τρίτον ξεδίπλωσε  ένα τριετές σχέδιο μιλώντας εκ νέου για έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε «ένα  συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό».

Αυτό πάντως που υπογραμμίζεται εμφατικά από το Μαξίμου  είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει παροχολογία και δεν θα τεθεί  σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία. «Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» ήταν η χαρακτηριστική  αναφορά του Κ. Μητσοτάκη.

Αλλαγές «που ευνοούν τους πολλούς»

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε  αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς και μπορεί να ενοχλούν λίγους. Σημείωσε δε  «αν αυτοί είναι οι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης, τότε λογικό και αναμενόμενο ίσως είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό».

Τέλος,  μιλώντας  στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μάλιστα είπε πως θέλει  να θυμίσει σε κάποιους «που  βλέπουν τα πράγματα λίγο απαισιόδοξα ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη για πέμπτη συνεχή εθνική αναμέτρηση και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα». Όσον αφορά στην αντιπολίτευση ανέφερε  πως είναι  λάθος «να εξάγει στη δημόσια σφαίρα τη δική της ανεπάρκεια και απογοήτευση».

Οι στόχοι

«Οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού, συμφώνα με τις ίδιες πηγές, είναι «άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον στόχο «το 2027 να έχουμε ένα κράτος που θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων, θα ξεριζώνει παθογένειες που το εμποδίζουν να προχωρήσει και σταδιακά θα κερδίζει ένα κεκτημένο, το οποίο θα μετατρέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε ατομική προκοπή. Με την επόμενη γενιά να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη». Μίλησε για  μία μακρά διαδρομή μετασχηματισμού σε όλα τα πεδία και για μια διαδικασία που προϋποθέτει επιμονή και χρόνο, υπογραμμίζοντας πάντως πως «ο δρόμος της εθνικής προόδου έχει ανοίξει. Και εμείς οφείλουμε να τον τρέξουμε πιο γρήγορα».