Skip to main content

Στ. Κασσελάκης: Τα καρφιά κατά του Αλ. Τσίπρα, οι αιχμές για «νεφελώδη κεντροαριστερά» και οι αναφορές σε «σημιτική διαπλοκή»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Υπάρχει μία σκανδάλη που τραβήχτηκε νωρίς. Και αυτή ήταν η ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο»

Νέα καρφιά κατά του Αλέξη Τσίπρα έριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός κατά όσων οραματίζονται μία «νεφελώδη δήθεν κεντροαριστερά».

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης έβαλε στο στόχαστρο τις «φατρίες» σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «αν και άλλαξε τόσα πολλά στη χώρα, δεν κατάφερε να αλλάξει το κόμμα».

«Οι φατρίες τον ανάγκασαν να παραιτηθεί»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα ποτέ. Για να κερδίζει το μπόνους του εκλογικού νόμου, έπρεπε ο Συνασπισμός να γίνει ενιαίο κόμμα. Όμως αυτό που καταργήθηκε τυπικά, δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει ουσιαστικά. Οι συνιστώσες έγιναν ομάδες, φράξιες, φρουρές. Ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν μέσα στην πολιτική από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, ήξερε να ισορροπεί ανάμεσα σε αυτές τις φατρίες. Κι όμως, τελικά, ακόμα και αυτόν τον έμπειρο πολιτικό, αυτές οι φατρίες τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Αφού πρώτα τον αποδομούσαν καθημερινά στα κανάλια. Τότε ήταν ο Φίλης και ο Τσακαλώτος. Σήμερα απλά έχουν αλλάξει τα ονόματα» ανέφερε.

«Το παλιό εμποδίζει το νέο να γεννηθεί»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για «το παλιό» που «εμποδίζει το νέο να γεννηθεί» ανεβάζοντας τους τόνους κατά της «παλαιάς φρουράς». «Ζούμε ως κόμμα τη φράση του Γκράμσι ‘το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί’. Το παλιό θα κάνει ότι κάνει πάντα: θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί. Αντί να φωνάζουν στην κυβέρνηση ‘Φύγετε’, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους ‘Φύγε’. Δεν το κατηγορώ. Είναι η φύση του παλιού αυτή, όμως η φύση του νέου είναι να γεννιέται, η μάχη του παλιού με το καινούριο είναι αναπόφευκτο να γίνει» συνέχισε.

«Τιμώ την κυβέρνησή του, αλλά…»

Σχολιάζοντας ακολούθως «την παραφιλολογία» για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στην πολιτική». «Τιμώ την κυβέρνησή του, την κυβέρνησή μας: παρέδωσε χώρα όρθια με γεμάτα ταμεία» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως έχει «τρεις επιμέρους διαφωνίες» με την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα: «το α’ εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον νόμο Κατρούγκαλου και το ύψος του μαξιλαριού».

«Συνήθως οι πρώην πρόεδροι στηρίζουν δημοσίως τους διαδόχους τους»

Για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο αναγνώρισε πως «τον αιφνιδίασε», προσθέτοντας πάντως πως «ο σεβασμός μου σε εκείνον θα παραμείνει πάντα». «Είχα πει ‘Αλέξη έλα κι ανέλαβε, αν δεν θέλεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο’. Το ότι δεν έκανε κάτι από τα δύο είναι δική του επιλογή και τη σέβομαι» είπε, προσθέτοντας πάντως πως «συνήθως οι πρώην πρόεδροι να στηρίζουν δημοσίως τους διαδόχους τους».

«Υπάρχει μία σκανδάλη που τραβήχτηκε νωρίς. Και αυτή ήταν η ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο όταν ζήτησε νέες εκλογές. Σήκωσα το γάντι από σεβασμό στην επιθυμία του. Βρέθηκε υποψήφια για μία μέρα μετά έκανε πίσω» πρόσθεσε αναφερόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη. «Με καλοπιστία νόμιζα ότι κρίση ήταν και πέρασε, δυστυχώς το μόνο που συνέβη ήταν μια ανακωχή 40 ημερών προκειμένου να πάμε στις ευρωεκλογές χωρίς κάποιοι να κατηγορηθούν ως υπονομευτές».

Βολές για «σημιτική διαπλοκή» και «νεφελώδη δήθεν κεντροαριστερά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «απέναντι στον πρωθυπουργό και σε όλους αυτούς τους καιροσκόπους κάποιος πρέπει να σταθεί και να πει ‘έχετε ξεφύγει, φύγετε’» για να στρέψει στη συνέχεια τα βέλη του σε όσους οραματίζονται «μια νεφελώδη δήθεν κεντροαριστερά» και κατά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «σημιτική διαπλοκή».

«Αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, ούτε μια νεφελώδης δήθεν κεντροαριστερά στην οποία θα πάνε κάποιοι από αυτούς. Ελπίζω να έχουμε όλοι εδώ την πολιτική ευφυία να μην θέλουμε να είμαστε ανάμεσά τους» τόνισε.

Ενημερωθείτε λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.