Skip to main content

Πρέσβης ΗΠΑ: «Απαραίτητη η διατλαντική σχέση»

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον η ειρήνη η οποία υπήρχε τη δεκαετία του ’90 και ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικός για την παγκόσμια ασφάλεια»

Οι ΗΠΑ είναι πυλώνας και υπερασπιστής της δημοκρατίας και δεν πρόκειται να αποσυρθούν από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στην 4η Μητροπολιτική Σύνοδο Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή οι οποίες έχουν οξυνθεί από το 2022, όταν ένα ευρωπαϊκό κράτος δέχθηκε εισβολή και υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν με τη βία τα σύνορα και την αρχιτεκτονική της ασφάλειας, που απολαμβάναμε για πολλές δεκαετίες και η οποία πλέον διακυβεύεται, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα»..

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον η ειρήνη η οποία υπήρχε τη δεκαετία του ’90 και ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικός για την παγκόσμια ασφάλεια. Έχω ακούσει ανησυχίες ότι δεν θα τηρήσουμε το άρθρο 5 (του Βορειοανατολικού Συμφώνου) και ότι θα αποσυρθούμε από το ΝΑΤΟ, θα αποσυρθούμε από την Ευρώπη. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, η πρόσφατη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει ότι αυτό δεν συνέβη και δεν πρόκειται να συμβεί. Κατανοούμε τη θέση μας στον κόσμο, κατανοούμε ότι είμαστε ο πυλώνας και ο υπερασπιστής της δημοκρατίας, αλλά επίσης κατανοούμε και αναγνωρίζουμε ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει σε συνεργασία με όλους τους συμμάχους μας, ότι η διατλαντική σχέση είναι απαραίτητη».

Εναλλακτικές λύσεις Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ και στην επίτευξη της διασυνδεσιμότητας στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι παγκόσμια, εθνική, διεθνής ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι παρέχονται εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και ότι ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και οι διασυνδετήριοι αγωγοί στους οποίους η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο είναι απίστευτα σημαντικοί.