Skip to main content

Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Τέλος ο «συνασπισμός των φραξιών»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει - Το παλιό εμποδίζει το νέο να γεννηθεί» ανέφερε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή - Βολές κατά Αλ. Τσίπρα και Π. Πολάκη

«Με τρώει το χέρι μου να σηκώσω το γάντι, αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση του καταστατικού. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό». Με αυτή τη φράση κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε όσους τον αμφισβητούν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν θα πάρει πρωτοβουλία να προσφύγει σε εσωκομματικές εκλογές.

«Εκλέχτηκα με ποσοστό 56% για τριετή θητεία, κυρίως όμως για να φέρω εις πέρας έναν μεγάλο στόχο: να τα αλλάξω όλα, να ξηλώσω κάθε φράξια, κάθε παραμάγαζο και μαζί να χτίσουμε το μεγάλο κόμμα των μελών» ανέφερε απαντώντας σε υψηλούς τόνους στους εσωκομματικούς επικριτές του ο κ. Κασσελάκης, εκφράζοντας τη βούλησή του να βάλει «τέλος στις βαρωνίες και στον συνασπισμό των φραξιών».

«Κάντε μομφή για να πάει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αντικρύσει τη βάση του 2024. Ήρεμα και απλά η βάση θα κρίνει τη μομφή» είπε, συμπληρώνοντας πως «όσο ελκυστικό και αν είναι να σηκώσεις το γάντι τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το σηκώσεις».

«Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές» είπε, τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν θέλει να ταλαιπωρεί έναν καταταλαιπωρημένο κόσμο, αλλά να τον σεβαστεί: «Είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο είχε ακομη αντοχές, τώρα δεν έχει, απλά εύχεται να τελειώσει αυτή η καθημερινή προσβολή». Χαρακτήρισε «τραγική ειρωνεία» το να λένε κάποιοι ότι ο ίδιος δεν ξεκολλάει από την καρέκλα. «Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, δεν την έχω ανάγκη την καρέκλα. Δεν είναι άνετη για μένα η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια» είπε, εξαπολύοντας επίθεση κατά των διαφωνούντων.

«Κρίσιμο σταυροδρόμι»

Η σημερινή Κεντρική Επιτροπή είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο κ. Κασσελάκης στην αρχή της ομιλίας του. «Έχουμε δύο επιλογές: Η πρώτη να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον με σκοπό τη λύτρωση της χώρας από μία ανάγλητη κυβέρνηση. Η δεύτερη να συνεχίσουμε μία στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που απωθεί τον ελληνικό λαό και πληγώνει τη βάση μας» τόνισε.

«Θέλω να πιστεύω ότι επιδιώκουμε όλοι το πρώτο και όχι να γίνουμε ο χρήσιμο ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» συνέχισε. «Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε στα πάντα. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει και γι’ αυτό έχουμε φτάσει μαζί εδώ» πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.

«Όσα κι αν πούμε στη συνέχεια να έχουμε κάτι υπ’όψιν μας πόσα πέρασα τον τελευταίο χρόνο δια πύρος και σιδήρου κι όμως είμαστε σε αυτή την αίθουσα» ανέφερε.

Βολές για «σημιτική διαπλοκή» και «νεφελώδη δήθεν κεντροαριστερά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «απέναντι στον πρωθυπουργό που γελάει στα καμένα, απέναντι σε όλους αυτούς τους καιροσκόπους κάποιος πρέπει να σταθεί και να πει ‘έχετε ξεφύγει, φύγετε’».

«Και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, ούτε μια νεφελώδης δήθεν κεντροαριστερά στην οποία θα πάνε κάποιοι από αυτούς. Ελπίζω να έχουμε όλοι εδώ την πολιτική ευφυία να μην θέλουμε να είμαστε ανάμεσά τους» τόνισε.

«Ζούμε ως κόμμα τη φράση του Γκράμσι ‘το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί’. Το παλιό θα κάνει ότι κάνει πάντα: θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί. Αντί να φωνάζουν στην κυβέρνηση ‘Φύγετε’, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους ‘Φύγε’. Δεν το κατηγορώ. Είναι η φύση του παλιού αυτή, όμως η φύση του νέου είναι να γεννιέται, η μάχη του παλιού με το καινούριο είναι αναπόφευκτο να γίνει» συνέχισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα ποτέ»

«Αφιέρωσα σε όλους χρόνου. Αν δει κανείς την ιστορία από απόσταση, θα δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει ενιαίο κόμμα ποτέ. Πρέπει να το παραδεχθούμε», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης, τονίζοντας ότι οι συνιστώσες έγιναν φράξιες, ομάδες, φατρίες.

«Ακόμη και τον Τσίπρα ανάγκασαν να παραιτηθεί»

Οι φατρίες ανάγκασαν ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, αφού πρώτα τον υπονόμευαν καθημερινά στα κανάλια, είπε ο Στ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ενώ άλλαξε τόσα πολλά στη χώρα, δεν κατάφερε να αλλάξει το κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει, αυτή είναι η αλήθεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεύθερος να αποφασίσει την αργή, βασανιστική βύθισή τους. Πολλά κόμμα έχουν γίνει σκιές του εαυτούς τους και έχουν εξαφανιστεί από το πολιτικό στερέωμα. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να γεννηθεί το καινούριο».

«Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε στο καταστατικό συνέδριο»

«Δεν θέλω να κοροϊδεύω κανέναν. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο. Για αυτό κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε εκεί» επισήμανε.

Επιλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών από τη βάση, συμμετοχική δημοκρατία

Μιλώντας για τις καταστατικές αλλαγές που προτείνει, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη να «ξεριζωθούν νοοτροπίες παραγοντισμού και κλειστών κομματικών στεγανών».

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε μία πρόταση προς ψηφοφορία στην ΚΕ: «Να καταργηθούν οι τοπικές φράξιες που στοίχισαν εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα μέλη της ΚΕ να εκλέγονται από τα μέλη από κάθε περιφερειακής ενότητας ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Ανέφερε ακόμη πως προτείνει όλοι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές να είναι επιλογές των μελών, να πρέπει να περάσουν στην κρίση της βάσης. «Καμία εξαίρεση: τα ψηφοδέλτια να ανήκουν στα μέλη μας πλήρως απλά και δημοκρατικά, αυτό κάνει η σύγχρονη Αριστερά» είπε, προτείνοντας ακόμη το 1/3 του Επικρατείας να προέρχεται από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέθεσε επίσης πρόταση για «συμμετοχική δημοκρατία στην πράξη»: Με τις υπογραφές του 15% των μελών και σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε. θα δεσμεύται η Κ.Ο. να καταθέσει πρόταση νόμου που θέλουν τα μέλη, μία καινοτομία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως είπε.

Συνοψίζοντας τις αλλαγές που εισηγείται μίλησε για «ψηφιακό κόμμα, πιο ευέλικτα όργανα, υβριδικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα, άνοιγμα στους φίλους, επιλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών από τη βάση, είσοδος της συμμετοχική δημοκρατία».

«Ποιοι φοβούνται τη βάση;»

«Αν αυτό είναι κόμμα Ι.Χ. τότε τι είναι Δ.Χ.» συμπλήρωσε απαντώντας στην εσωκομματική αντιπολίτευση και διερωτήθηκε: «Ποιοι φοβούνται τη βάση; Ποιοι φοβούνται ότι αν έρθει το νέο τότε μπροτά τους θα φαίνονται παμπάλαιοι; Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός για αυτό τράβηξα το χαλί. Ο επαγγελματίας πολιτικός θα έκρυβε τα πράγματα κάτω από το χαλί. Δεν μιλάω μόνο για αυτά που με συμφέρουν, μιλάω και για τα δύσκολα και για όλα».

«Δεν άρεσε το όνομα – Ας τεθεί σε διαβούλευση και ας αποφασίσει το συνέδριο»

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την αλλαγή που πρότεινε στην ονομασία του κόμματος είπε: «Αλάθητο δεν έχω. Πρότεινα ένα όνομα. Παρακολουθώ την κοινωνία και την αφουγκράζομαι. Δεν άρεσε το όνομα, δεν έχω κανέναν εγωισμό να επιμείνω. Ας τεθεί το όνομα και το λογότυπο σε διαβούλευση και ας αποφασίσει το συνέδριο. Δεν είναι πάνω από το συνέδριο ο πρόεδρος».

Βολές για τον Αλ. Τσίπρα και για τον Π. Πολάκη

Επιχειρώντας στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει «την φιλολογία και την παραφιλολογία» είπε για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στην πολιτική. Τιμώ την κυβέρνησή του, την κυβέρνησή μας: παρέδωσε χώρα όρθια με γεμάτα ταμεία. Έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες: το α εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος Κατρούγκαλου, το ύψος του μαξιλαριού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο τον αιφνιδίασε, προσθέτοντας πάντως πως «ο σεβασμός μου σε εκείνον θα παραμείνει πάντα». «Είχα πει Αλέξη έλα κι ανέλαβε, αν δεν θέλεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο. Το ότι δεν έκανε κάτι από τα δύο είναι δική του επιλογή και τη σέβομαι» είπε, προσθέτοντας πάντως πως συνήθως «οι πρώην πρόεδροι να στηρίζουν δημοσίως τους διαδόχους τους».

«Υπάρχει μία σκανδάλη που τραβήχτηκε νωρίς. Και αυτή ήταν η ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο όταν ζήτησε νέες εκλογές. Σήκωσα το γάντι από σεβασμό στην επιθυμία του. Βρέθηκε υποψήφια για μία μέρα μετά έκανε πίσω» πρόσθεσε αναφερόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη. «Με καλοπιστία νόμιζα ότι κρίση ήταν και πέρασε, δυστυχώς το μόνο που συνέβη ήταν μια ανακωχή 40 ημερών προκειμένου να πάμε στις ευρωεκλογές χωρίς κάποιοι να κατηγορηθούν ως υπονομευτές».

Αποκρούοντας στη συνέχεια την κριτική του Παύλου Πολάκη περί lifestyle και προβολής της ιδιωτικής του ζωής επισήμανε: «Προσπαθώ μετά τις ευρωεκλογές να διαφυλάξω κάθε πτυχή της προσωπικής μου ζωής. Αν κάποιοι προσπαθούν να μου προσάψουν μία φωτογραφία, ένα μενού και μία λίστα γάμου, που διέρρευσαν παρά τη θέλησή μου, ας αντιληφθούν πως δεν διαφέρουν από την Ομάδα Αλήθειας».

«Φίλε Πάυλο, ανεβάζεις συνεχώς φωτογραφίες από τα ψαρέματά σου και τις παρέες σου. Αυτό δεν είναι life style; Ή δεν είναι επειδή είναι της αντρικής σχολής; Σας πειράζει το life style ή το ‘αμερικανικάκι’, ‘ο gay’;» συνέχισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο κόμμα, της σύγχρονης αριστεράς, στο οποίο θα μιλάει και θα ακούγεται η βάση και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει «με κάθε κόστος».

Ενημερωθείτε λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.