Skip to main content

ΔΕΘ: Με οικονομικό πακέτο και ατζέντα μεταρρυθμίσεων ο Μητσοτάκης

INTIME NEWS

«Κάθε μέρα μετράει» είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ένα restart

Σε ένα σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί μέχρι το 2027 και θα περιλαμβάνει οικονομικές παρεμβάσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις σε κομβικούς τομείς θα αναφερθεί στη σημερινή ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός.

«Κάθε μέρα μετράει» είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ένα restart.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα όσα έχουν ήδη γίνει, θα παρουσιάσει μια σειρά μέτρων που θα τρέξουν το 2025 και παράλληλα θα σκιαγραφήσει τις παρεμβάσεις που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2026 έως  το 2027. Αυτό δε που θα επισημάνει είναι πως  οι κινήσεις αυτές θα υλοποιηθούν «γρήγορα και αποτελεσματικά», με την κυβέρνηση να θέλει  να δείξει πως δεν υπάρχει …κόπωση.

Ένα μεγάλο μέρες της ομιλίας του πρωθυπουργού, όπως είναι φυσικό θα είναι εστιασμένο στην οικονομία. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις συντάξεων και μισθών, έκτακτη ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ευάλωτα νοικοκυριά, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα – και φορολογικού χαρακτήρα – για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Μάλιστα φαίνεται πως θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για ομάδες, όπως οι γιατροί και οι ένστολοι. Με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πάντως πως δεν πρόκειται για «καλάθι παροχών», καθώς δεν θα δοθούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα αλλά θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στη γενικότερη πορεία της οικονομίας και σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων. Χθες σε ανάρτησή του  αναφέρθηκε σε «ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο». Υπογράμμισε δε πως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων και σημείωσε πως περισσότερα θα υπάρξουν στη σημερινή του ομιλία στη ΔΕΘ.

Μέτρα για το στεγαστικό και το δημογραφικό

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού πρόκειται να είναι εστιασμένο στο στεγαστικό και μια σειρά μέτρων που θα μπουν σε εφαρμογή για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα. Παράλληλα βέβαια θα ξεδιπλωθούν και οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την στήριξη της οικογένειας, παρεμβάσεις που θα συνδυαστούν με αλλαγές στα επιδόματα (για παράδειγμα αναμένεται αύξηση του επιδόματος τέκνων).

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για καλύτερα νοσοκομεία και αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας, για ενίσχυση  της δημόσιας εκπαίδευσης, για τις μεταφορές. Επίσης αναμένεται να μιλήσει για τα μέτρα θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές (μάλιστα δεν αποκλείεται θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις για τις πληγείσες περιοχές), ενώ να σημειωθεί πως πιθανότατα μέσα στο μήνα θα γίνει συζήτηση στη Βουλή για την κλιματική κρίση.

Σχέδιο τριετίας

Ο πρωθυπουργός όπως ήδη αναφέρθηκε θα εστιάσει σε μια σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής. Ωστόσο θα παρουσιάσει και το κυβερνητικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των μισθών (ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει μέσα στην τριετία το 950 ευρώ και  μέσος μισθός τα 1500 ευρώ), στις κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, σε μια σειρά μεγάλων έργων που υλοποιούνται (π.χ. το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί φέτος τον Νοέμβριο και ο οδικός άξονας Flyover την Άνοιξη του 2027).  Με βάση την εφαρμογή αυτού του  προγράμματος θα κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων,  όπου η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία την επόμενη μέρα. Επομένως κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι στη φετινή ΔΕΘ να παρουσιαστεί ένα πακέτο μέτρων με κοινωνικό πρόσημο αλλά παράλληλα να σταλεί μήνυμα πως μια σειρά αλλαγών σε τομείς αιχμής θα έχουν γίνει πράξη μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Διαβάστε ακόμη

88η ΔΕΘ: H Ναυτεμπορική μεταφέρει live τον παλμό από τη Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ: Οι αυξήσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, ενστόλους και συνταξιούχους