Skip to main content

Η «μητέρα των μαχών» στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε τεντωμένο σχοινί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – Έτοιμοι για όλα Πολάκης και «87»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κείμενο-«φωτιά» από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής: Καλούν τον Στ. Κασσελάκη να προκηρύξει εκλογές - Στις 12.00 ανοίγουν οι εργασίες της συνεδρίασης

Σημείο καμπής για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με τα εσωκομματικά στρατόπεδα να παίρνουν θέσεις μάχης σε ένα εκρηκτικό κλίμα.

Στο παρα πέντε της συνεδρίασης, 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές εκλογές, υπογράφοντας ένα πύρινο κείμενο με το οποίο ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του οργάνου. «Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου» επισημαίνουν τα στελέχη του κόμματος προσθέτοτνας πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Μεταξύ άλλων το κείμενο υπογράφουν οι Όλγα Γεροβασίλη, Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Ραγκούσης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Τσίπρας,  Ζανέτ Τσίπρα, Δ. Καλαματιανός, Γ. Μουζάλας, Κ. Ζαχαριάδης, Σπ. Δανέλλης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο-«φωτιά» από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – Καλούν τον Στ. Κασσελάκη να προκηρύξει εκλογές

Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν το μεσημέρι με την εισήγηση του προέδρου του Κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δέχεται σκληρό πρέσινγκ από την εσωκομματική αντιπολίτευση να προσφύγει σε εκλογές. «Δεν υπάρχει ένταση, το κόμμα είναι ο λαός του» δήλωσε λακωνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες από τη Θεσσαλία, θέλοντας να χαμηλώσει τους τόνους.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη ο Παύλος Πολάκης και οι «87» είχαν απευθύνει τελεσίγραφο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλία για εσωκομματικές κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το «γάντι».

Ο Παύλος Πολάκης, που έχει κατ΄ επανάληψη αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος, επέμεινε στη θέση του λέγοντας πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες». «Αν δεν υπάρξει, τότε υπάρχει το άλλο βήμα στην Κεντρική Επιτροπή το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Το έχω αναφέρει» πρόσθεσε, υπονοώντας την πρόταση μομφής.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαντινάδα Πολάκη ενόψει Κ.Ε. – «Για να γιατρέψεις μια πληγή, πρώτα την καθαρίζεις…»

Στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχαν ζητήσει επίσης από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία για εσωκομματικές εκλογές, για την επικύρωση της υφιστάμενης ή για την αλλαγή ηγεσίας.

Τα σενάρια

Μέσα σε αυτό το συγκρουσιακό κλίμα, μένει να φανεί:

  • πώς θα κινηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισηγητική του ομιλία
  • αν θα κατατεθεί πρόταση ή προτάσεις μομφής από τον Παύλο Πολάκη και τους «87»
  • πώς θα απαντήσει σε να τέτοιο ενδεχόμενο η πλευρά της ηγεσίας.

Εάν κατατεθεί πρόταση μομφής η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία και εάν αυτή γίνει δεκτή τότε ανοίγει ο δρόμος για διεξαγωγή συνεδρίου που θα αφορά στη διαδικασία και τις υποψηφιότητες για εκλογή νέου αρχηγού.

Ακόμη πάντως και αν μια πρόταση μομφής δεν γίνει δεκτή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πρωτοβουλία του προέδρου με την οποία θα προτείνει συνεδριακή διαδικασία για να κριθεί τελικά εάν θα στηθεί κάλπη για την ηγεσία.