Skip to main content

Με αιχμή του δόρατος τον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» η ΕΑΒ περνάει σε νέα φάση

Δοκιμασμένο όπλο αναχαίτισης των τουρκικών Bayraktar

Με τα μάτια στραμμένα στις ραγδαίες περιφερειακές εξελίξεις αλλά και στις απειλές από ξηρά και θάλασσα, ο ρόλος της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) είναι κρίσιμος. Πρόκειται άλλωστε για μία περίοδο ανασύνταξης της εταιρείας.

Το αντι-drone σύστημα made in Greece «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς δοκιμάστηκε επιτυχώς από το Πολεμικό Ναυτικό στο πεδίο μάχης από τη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ «ΨΑΡΑ» κατά των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και θεωρείται από τους ειδικούς ως τη μοναδική ασπίδα παγκοσμίως που έχει δοκιμαστεί σε πολεμικές συνθήκες για την απόκρουση των Bayraktar TB2 και άλλων drone.

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αναμένεται να τοποθετηθεί και στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του Πολεμικού Ναυτικού που θα πάρει τη σκυτάλη από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα πλεύσει για τον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ της Ε.Ε. για την διασφάλιση την ελεύθερης ναυσιπλοϊας έναντι των τρομοκρατικών χτυπημάτων εναντίον εμπορικών πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης.

Η φρεγάτα «Ψαρά» κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» τοποθετήθηκε στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ψαρά» λίγο πριν από την αναχώρηση της για την Ερυθρά Θάλασσα δοκιμάστηκε με επιτυχία καταγράφοντας συνολικά τρεις καταρρίψεις UAV των Χούθι.

Η στιγμή που ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» ΠΝ, καταρρίπτει drone των Χούθι

Οι επιτυχημένες δοκιμές στο πεδίο αναδεικνύουν τον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» ως εργαλείο όχι μόνο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για εξαγωγή σε αντίπαλες χώρες από εκείνες που η Τουρκία έχει πουλήσει Bayraktar, δηλαδή σε 27 κράτη.

Ανάμεσα σε αυτές η Αλβανία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Πολωνία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, Αφρική, Λιβύη, η Ουκρανία η οποία έχει συμφωνήσει και την τοπική συμπαραγωγή.

Όπλο ελληνικής κατασκευής από την ΕΑΒ

Αυτό το νέο σύγχρονο νέο όπλο ελληνικής κατασκευής από την ΕΑΒ, πιθανά νέα πειραματικά προγράμματα που θα τρέξουν με το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ), αλλά και η ΕΑΒ στη σύγχρονη εποχή για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ ΑΕ, Αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο και τους Εντεταλμένους Συμβούλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Καραδήμα και Δημήτριο Σκαλαίο.

Συνάντηση Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ ΑΕ, Αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο και τους Εντεταλμένους Συμβούλους του Διοικητικού της Συμβουλίου

«Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» συζητήσαμε επίσης για τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΑΒ, καθώς και για τον νέο ρόλο που διαδραματίζει πλέον η εταιρεία στο αμυντικό οικοσύστημα που δημιουργεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την Ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ που ιδρύθηκε πρόσφατα.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΕΘΑ η ΕΑΒ μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρολό για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» συνδυαστικά με project που θα τρέξουν στο ΕΛΚΑΚ.

Τα σενάρια

Πάντως ένα από τα σενάρια που δε φαντάζει καθόλου απίθανο είναι η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των F-16 μαζί με την Lockheed Martin – η οποία με χαρά καλωσόρισε την Ελλάδα στην οικογένεια των F-35, στο πρότυπο της δημιουργίας ειδικής βάσης που ανακοινώθηκε στην Πολωνία και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο διευθυντής της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας Frank St. John, «η εταιρεία είναι ανοιχτή σε προτάσεις» και πρόσθεσε πως «σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει και άλλα περιφερειακά κέντρα συντήρησης».