Μαίνεται η φωτιά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και διαρκώς ανοίγουν νέα μέτωπα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εισηγήσεις για αλλαγή ονόματος του κόμματος που πυροδότησαν αντιδράσεις.
Το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και εκεί θα δοθεί μια σαφής εικόνα για την έκταση και την ένταση που θα πάρουν οι συγκρούσεις στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Μέσα σ’ αυτό το εκρηκτικό σκηνικό πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση:
- Πρώτον, πως θα πορευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης, που δέχεται πυρά από την πλευρά των «87» αλλά και την κριτική του Παύλου Πολάκη. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε πως έχει εκλεγεί με τριετή θητεία, ενώ στελέχη που είναι κοντά στον πρόεδρο σημειώνουν πως έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές (και υπενθυμίζουν πως πριν απο έξι μήνες πραγματοποιήθηκε και το συνέδριο).
Πάντως ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει στην Κεντρική Επιτροπή μένει να φανεί αν ο κ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει να βγει μπροστά στη συνεδρίαση ζητώντας «ψήφο εμπιστοσύνης» ή θα θελήσει να μεταφέρει την συζήτηση για μια σειρά δύσκολων θεμάτων στο επικείμενο συνέδριο. Να σημειωθεί εδώ πως ένα κομμάτι παλαιότερων μελών του κόμματος έχει απογοητευτεί από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως στις οργανώσεις συμμετέχουν κυρίως μέλη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη (κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τους συσχετισμούς σε ένα συνέδριο).
- Δεύτερον, τι θα κάνει η ομάδα των «87», που αναμένεται να καθορίσει την τελική της στάση πιθανότατα αύριο λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή. Στελέχη που ανήκουν στην ομάδα έχουν ασκήσει σφοδρότατή κριτική στο Στέφανο Κασσελάκη – στον όποιον επιρρίπτουν την ευθύνη για το πρωτοφανές κλίμα εσωστρέφειας – και τον έχουν καλέσει να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία να προσφυγή στις κάλπες.
«Νομίζω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση σήμερα, θέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του στην κρίση των μελών» τόνισε η ´Ολγα Γεροβασίλη. Όπως επεσήμανε «ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει τα μέλη, την κοινωνία, διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση. Αδιαμεσολάβητη λοιπόν θα είναι μία εκ νέου προσφυγή επαναβεβαίωσης με δική του πρωτοβουλία».
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των « 87» θα ασκήσει εκ νέου σφοδρή πίεση στην Κεντρική Επιτροπή στον Στ. Κασσελάκη να πάρει την πρωτοβουλία για προσφυγή στις κάλπες, ενώ στόχος είναι να υπάρξει στήριξη στην πρόταση αυτή και από κάποια στελέχη που μέχρι τώρα τηρούσαν πιο ουδέτερη στάση. Και μένει να φανεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη αν η πλευρά των «87» θα καταθέσει πρόταση μομφής (και σε μία τέτοια εξέλιξη έχει ενδιαφέρον από ποιους θα υπερψηφιστεί).
- Τρίτον, τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης. Σε αναρτήσεις του ο Χανιώτης βουλευτής εξαπολύει «βέλη» – χωρίς να αναφέρει ονομαστικά αλλά φωτογραφίζοντας με σαφήνεια- τόσο προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς τους «87». Παράλληλα εστιάζει στην ανάγκη για «ισχυρή αντιπολίτευση» για «ξεκάθαρες θέσεις»
Το γεγονός πως δήλωσε « θα είμαι παρών» έχει πυροδοτήσει μια ολόκληρη συζήτηση για το πως θα κινηθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα μένει να φανεί αν θα επιλέξει μια ευθεία σύγκρουση φτάνοντας μέχρι και την πρόταση μομφής ή αυτό που επιδιώκει είναι να ασκήσει pressing την ηγεσία του κόμματος για να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική. Επίσης ένα ακόμα θέμα που έχει ενδιαφέρον είναι αν μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής θα μπορούσε να υπερψηφιστεί τόσο από την πλευρά Πολάκη όσο και από τους «87» παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν σε κομβικά θέματα.
- Τέταρτον, πώς θα πορευτούν γνωστά ονόματα του κόμματος, που μέχρι τώρα είχαν κρατήσει μία πιο ουδέτερη στάση και είχαν αποφύγει να εμπλακούν στον εσωκομματικό εμφύλιο που μαίνεται. Για παράδειγμα μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν στην συζήτηση την Κεντρική Επιτροπή πρόσωπα, όπως η Ρένα Δούρου.
Πάντως σταδιακά εντείνεται η κριτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του κόμματος τοποθετούνται για τα τεκταινόμενα. Σε αιχμηρή ανάρτησή του ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε«το μεγάλο, κοινό μας σπίτι, μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται. Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται. Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης». Ανέφερε δε «την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση», ενώ επεσήμανε «μεγάλες ευθύνες έχουν όσοι επέλεξαν να φύγουν, όσοι θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσοι απέχουν από την εύρεση λύσης».
- Πέμπτον, τι θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη η οποία συνεδριάζει απόψε. Ο κ. Σπίρτζης σε μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων συνεχίζει την σκληρή κριτική προς την πλευρά του προέδρου, ενώ έχει πει πως δεν σκοπεύει να παραστεί στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Η συζήτηση για το όνομα
Ο Στέφανος Κασσελάκης εισηγήθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού, συγκεκριμένες προτάσεις προς διαβούλευση, μεταξύ των οποίων η αλλαγή του ονόματος του κόμματος σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς». Πάντως το θέμα της αλλαγής του ονόματος δεν βρήκε… ένθερμους υποστηρικτές και προβληματισμό εξέφρασαν ακόμα και πρόσωπα που είναι κοντά στον πρόεδρο του κόμματος. Και τελικά το πιθανότερο είναι η σχετική συζήτηση να πάρει «μετάθεση» για αργότερα.
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα «θύελλα» για το όνομα, στον δρόμο για το «τελικό ξεκαθάρισμα»
Ενδεικτική ήταν η θέση που διατύπωσε ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Νίκος Παππάς, που σημείωσε μεταξύ άλλων «υπάρχουν σοβαρές καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας». Απαντώντας σε ερωτήσεις για το όνομα είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε δει κι άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές ουσίας κι έπεσαν στο κενό».
Στο πακέτο των αλλαγών που έχουν προταθεί από τον κ. Κασσελάκη είναι οι βουλευτές να έχουν δυνατότητα για τρεις θητείες, ενώ όποιος θέλει να εκλεγεί για μια ακόμα θητεία θα πρέπει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Σε περίπτωση βέβαια που περάσει μια τέτοια πρόταση θα επηρεαστεί ένας σημαντικός αριθμός μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα πυροδοτηθούν νέες αντιδράσεις Τέλος με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές βουλευτές και ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο (που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή ενώ θα έχει 151 μέλη).