Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα «θύελλα» για το όνομα, στον δρόμο για το «τελικό ξεκαθάρισμα»

Dimitris Peristeris / SOOC

Πώς υποδέχθηκαν τα στελέχη του κόμματος τις προτεινόμενες -από τον Στ. Κασσελάκη- αλλαγές - Σε θέσεις μάχης όλα τα στρατόπεδα εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής

Δεν έχουν τέλος οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ριζικές αλλαγές που εισηγήθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης έχουν ξεσηκώσει νέα θύελλα μέσα σε ένα ήδη εκρηκτικό σκηνικό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει συγκεκριμένα τη μετονομασία του κόμματος σε «Συνασπισμό της Σύγχρονης Αριστεράς», εισηγείται δηλαδή την απαλοιφή των όρων «Ριζοσπαστική» και «Προοδευτική Συμμαχία», κάτι που απηχεί και την πρόθεση της νέας ηγεσίας να κόψει τους δεσμούς με το παρελθόν, τραβώντας μία διαχωριστική γραμμή με την εποχή του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα όμως εισηγείται και μία σειρά από αλλαγές στη λειτουργία και στις δομές του κόμματος, όπως το να έχουν οι βουλευτές τη δυνατότητα για τρεις εκλόγιμες θητείες με αλλαγή εκλογικής περιφέρειας αν κάποιος θελήσει να διεκδικήσει μία επιπλέον θητεία. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προτείνεται:

  • ασυμβίβαστο της βουλευτικής έδρας με κομματικές θέσεις.
  • ανώτατο πλαφόν εκλογής για τρεις θητείες εκτός αν ο βουλευτής αλλάξει εκλογική περιφέρεια.
  • καθορισμός της γραμμής του κόμματος και των ψηφοδελτίων από τα μέλη και περιορισμός της συμμετοχής των βουλευτών και ευρωβουλευτών μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο.

Αυτό είναι το οργανόγραμμα του… ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη – Οι περιορισμοί

Οι προτάσεις αυτές, που που έχουν προταθεί προς διαβούλευση, έχουν ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Π. Πολάκης: «Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει»

Με μία αιχμηρή ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να «σταματήσει επιτέλους η ανούσια αντιπαράθεση». «Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει» έγραψε ο βουλευτής των Χανίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι. Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις» πρόσθεσε.

Χρ. Σπίρτζης: Αν δεν υπάρχει και η λέξη Αριστερά μέσα, θα είναι ακόμα καλύτερα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώνεται σε κόμμα Κασσελάκη, ειδικά με τις προτάσεις που υπάρχουν και τις πρακτικές που ακολουθούνται» δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας με σκωπτικό ύφος την πρόταση της ηγεσίας για αλλαγή του ονόματος του κόμματος.

«Αυτό το κόμμα – όπως έχει διαμορφωθεί- νομίζω δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά γενικότερα. Άρα καλώς μετονομάζεται. Αν δεν υπάρχει και η λέξη Αριστερά μέσα θα είναι ακόμα καλύτερα για να αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά είναι» σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Είναι ένα κόμμα που αφήνει τις αρχές και αξίες της προοδευτικής παράταξης πίσω. Είναι σαν να έχει πάρει εργολαβία το να αφήνει τη Ν.Δ. με τις άθλιες πολιτικές που εφαρμόζει να κάνει ότι θέλει» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διορία που πήρε από την Επιτροπή Δεοντολογίας για το μέλλον του στο κόμμα, ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε πως «υπάρχει μία προειλημμένη απόφαση από την ηγεσία όποιος διαφωνεί ή να υποχρεώνεται να φύγει ή να διαγράφεται».

Όλγα Γεροβασίλη: «Οι συμβολισμοί έχουν τον ρόλο τους»

Νέο κάλεσμα στον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει πρωτοβουλία για εσωκομματικές κάλπες απηύθυνε η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Open, καταλογίζοντας στην ηγεσία πως το κόμμα συρρικνώνει διαρκώς με ευθύνη της, ενώ σχολίασε και την προτεινόμενη αλλαγή στο όνομα. «Τα παιχνίδια αντιπερισπασμών, συμψηφισμών, εσωκομματικών ισορροπιών αφενός μας βάζουν σε εσωστρέφεια και σε διχασμούς, αφετέρου αφήνουν παγερά αδιάφορη την ελληνική κοινωνία στην καλύτερη εκδοχή, διότι υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Νομίζω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση σήμερα θέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του στην κρίση των μελών» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει τα μέλη, την κοινωνία, διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση. Αδιαμεσολάβητη λοιπόν θα είναι μία εκ νέου προσφυγή επαναβεβαίωσης με δική του πρωτοβουλία».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ η ίδια απάντησε: «Οι συμβολισμοί έχουν το ρόλο τους. Το οργανωτικό, το συμβολικό υποκρύπτει και βαθύτερα ιδεολογικά, πολιτικά ζητήματα. Κυρίως με απασχολεί από αυτή την πλευρά. Εκτίμησή μου είναι ότι σήμερα ξετυλίγει μια ατζέντα με την οποία θα πρέπει να κριθεί».

Ν. Παππάς: Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα

«Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να απασχολήσει αυτό το θέμα το συνέδριό μας. Θεωρώ ότι οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα» δήλωσε από την πλευρά του στο Mega ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Υπάρχουν σοβαρές καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας» είπε, φέρνοντας ως σημαντικά παραδείγματα την ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες και τη «συγκρότηση ενός εκτελεστικού οργάνου, ισχυρού ως προς και την αρμοδιότητα εκτέλεσης των πολιτικών αποφάσεων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη το κόμμα της σύγχρονης Αριστερας. Έχουμε δει κι άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές ουσίας κι έπεσαν στο κενό» σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο μετονομασίας του κόμματος.

Γ. Γαβρήλος στο Naftemporiki TV: Σημασία έχει το πώς θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε για την επόμενη μέρα

«Θα πρέπει και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανα να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις» δήλωσε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Γαβρήλος.

«Ο καθένας και εγώ θα μπορούσα να συμβάλω προτείνοντας κάποιο άλλο όνομα. Νομίζω δεν είναι αυτό το σημαντικό. Σημαντικό είναι πώς θα μπορέσουμε συντεταγμένα, ενωτικά και συλλογικά, να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία και να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα που ζει με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ.» σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία πώς με κάποιες οργανωτικές, καταστατικές αλλαγές θα κάνουμε το κόμμα μας πιο ελκυστικό στην κοινωνία, να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό να έχουν λόγο τα μέλη μας και να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε για την επόμενη μέρα» πρόσθεσε.

Σε θέσεις μάχης όλα τα στρατόπεδα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα τα στρατόπεδα παίρνουν θέσεις μάχης εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν αποκλείεται να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία συμμετέχει και ο Παύλος Πολάκης.

Ο βουλευτής Χανίων έχει παραπέμψει στην Κεντρική Επιτροπή για τις επόμενες κινήσεις του, δηλώνοντας πάντως πως παραμένει αμετακίνητος από τις θέσεις που διατύπωσε το τελευταίο διάστημα, παρά την επιχείρηση κατευνασμού με την επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

naftemporiki.gr