Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Επέτειος σε πνεύμα ενότητας και με μηνύματα από τρεις πρώην αρχηγούς

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα μηνύματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου και η ομιλία Ανδρουλάκη

Η κοινή διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά -διατυπωμένη έστω με διαφορετικές αποχρώσεις, ένταση και ιστορικές αναφορές- σφράγισε την εκδήλωση για τα 50 έτη από την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος.

Ενωτικό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος καυτηρίασε ωστόσο την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ καθότι «μετά από μια δεκαετή οικονομική περιπέτεια ο ελληνικός λαός περίμενε πραγματικά καλύτερες μέρες».

«Κανένα όραμα, κανένα σχέδιο. Πορεύονται αμετανόητοι με μόνη τους έγνοια τη διατήρηση της εξουσίας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε: «Γι’ αυτό μη ρωτάτε, λοιπόν, ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος».

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη σε πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ:

«Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στην χώρα.Να το πούμε ξεκάθαρα: Μαζί θα βάλουμε τέλος στο δόγμα η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται. Με το ΠΑΣΟΚ θα ενώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα η ενότητα, η πολιτική αυτονομία και η ανανέωση του κινήματος μας δεν είναι πια ζητούμενο. Το πετύχαμε μαζί σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια. Κανένας πια δεν μας ρωτάει με ποιους θα συγκυβερνήσουμε. Αντίθετα, μας χρεώνεται η ευθύνη να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό και διέξοδο από την καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σημίτης: Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις επεσήμανε από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ εργάζεται γι’ αυτό αλλά οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Προσφέροντας το όραμα για ανασυγκρότηση προς προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες», είπε στον χαιρετισμό του ο πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «Μπορούμε να παλέψουμε τώρα για να πετύχουμε».

Γ. Παπανδρέου: Η ιστορία καλεί ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

«Η ιστορία καλεί – και προκαλεί – ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Σε μια νέα εγερτήρια διαδικασία, ειρηνικής πράσινης επανάστασης, ενότητας δυναμικής, ανοίγοντας προοπτικές για τις προοδευτικές δυνάμεις και την Ελλάδα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την «3η Σεπτέμβρη».

Και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα ξανά. Να συναντηθούμε με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που μας καθιστούν διαφορετικούς από τη συντήρηση και γι’ αυτό αναγκαίους και χρήσιμους για τη χώρα.

Με μια σύγχρονη πολιτική, καινοτόμα, αντισυστημική και ριζοσπαστική» σημείωσε ο πρωην Πρωθυπουργός . Απηύθυνε κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες για μια Δημοκρατική Επανάσταση Πράσινη.

Ευ. Βενιζέλος: Στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας

Το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις», είπε στη δική του παρέμβαση ο κ. Βενιζέλος. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πώς η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας. «Αυτή όμως προϋποθέτει αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο για την χώρα που απαντά στις αγωνίες μια κοινωνίας κινδύνου και ανασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του αλλά δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι το κόμμα του μέλλοντος » συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.