Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μία σειρά συνεδριάσεων – αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα – θα δοθεί μια καθαρή εικόνα για το πώς διαμορφώνονται τελικά οι συσχετισμοί. Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ωστόσο δεν μπορεί να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί τελικά στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης είχε βρεθεί εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στα τέλη Ιουλίου για τα όσα είχε πει σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας. Ακολούθησαν σαράντα μέρες πυκνών εξελίξεων ενώ η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αθηνάς Λινού είχε θεωρηθεί ως μία κίνηση που θα μπορούσε να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή Χανίων.
Ωστόσο το Σαββατοκύριακο πήραν… φωτιά τα σενάρια για το πως θα κινηθεί τελικά ο Παύλος Πολάκης μετά από δύο αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έστελναν σαφή μηνύματα. Ειδικότερα είχε μιλήσει για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην ηγεσία, είχε δηλώσει πως στην Κεντρική Επιτροπή «θα είμαι παρών» και είχε εξαπολύσει βέλη (χωρίς να κατονομάζει αλλά φωτογραφίζοντας με σαφήνεια) τόσο προς τον πρόεδρο του κόμματος όσο και πως την πλευρά των «87».
Πάντως από την πρώτη στιγμή είχε φανεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επιλέξει να μην οδηγηθεί σε μια μετωπική σύγκρουση με τον βουλευτή αλλά εστίαζε στους « 87» με τους οποίους το χάσμα γίνεται όλο και εντονότερο. Τελικά – σύμφωνα με πληροφορίες – σήμερα το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Παππά για την επιστροφή του Χανιώτη βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αμέσως μετά ακολούθησε το τηλεφώνημα του Νίκου Παππά στον Παύλο Πολάκη και στη συνέχεια εστάλη και η σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα.
Βέβαια από την πλευρά του ο βουλευτής διατήρησε και σήμερα τους υψηλούς τόνους και δήλωσε αιχμηρά πως δεν είναι παιδάκι να τον διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και μετά να τον επαναφέρουν. Και τώρα μένει να φανεί πως θα κινηθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: δηλαδή αν θα διατηρήσει τους υψηλούς τόνους απέναντι και στον Στέφανο Κασσελάκη ή θα επιλέξει να εστιάσει περισσότερο σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν ευρύτερα στο κόμμα.
Οι κρίσιμες συνεδριάσεις
Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένες δύο συνεδριάσεις που θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον θα συνεδριάσει η επιτροπή Καταστατικού και μένει να φανεί πως θα κινηθεί η πλευρά του προέδρου. Δεύτερον συνεδριάζει η επιτροπή Δεοντολογίας για το Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έχει ήδη στείλει μια σκληρή επιστολή.
ΣΥΡΙΖΑ: Κρας τεστ η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη
Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Εκεί θα δοθεί μια σαφέστερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν όλες οι πλευρές στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο.
Τι λέει ο Στ. Κασσελάκης
«Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία» σημείωσε σε συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης. Όπως είπε «πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό».
Τι ζητούν ο «87»
Από την πλευρά των «87» στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει την πρωτοβουλία για κάλπες. Κατηγορούν παράλληλα την ηγεσία του κόμματος πως φέρει την ευθύνη για το πρωτοφανές κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα το πρώτο ερώτημα είναι με ποια θέση θα κατέβουν στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου οι «87», που είναι δεδομένο πως διαφωνούν ριζικά με τους χειρισμούς που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα πράξουν την επόμενη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής και κυρίως πόσοι βουλευτές είναι κοντά στις θέσεις που διατυπώνουν οι «87».
Διαβάστε ακόμη: