Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Κρας τεστ η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Χρ. Σπίρτζης: Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης αν αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει - Συνεδριάζει και η Επιτροπή Καταστατικού

Δύο κομβικής σημασίας συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, που ενδεχομένως θα κρίνουν και τις μετέπειτα εξελίξεις, είναι προγραμματισμένες για σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη του Χρήστου Σπίρτζη. Το ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για αποπομπή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ θα δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς οι εσωκομματικοί παίκτες αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης έχει χαρακτηρίσει προειλημμένη την απόφαση διαγραφής του και με μια πύρινη επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής εμφανίστηκε λάβρος κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και σήμερα εξαπέλυσε νέα βέλη εναντίον του, δηλώνοντας πως «το καλύτερο που έχει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αν αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να φύγει». «Έχει αποτύχει στις ευρωεκλογές και διαιρεί συνέχεια το κόμμα» δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Συνεδριάζει και η Επιτροπή Καταστατικού

Επιπλέον το απόγευμα αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος εν όψει του συνεδρίου. Η διακηρυγμένη πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει σε αλλαγές σε δομές και πρόσωπα αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής, την ώρα που οι εσωκομματικές διεργασίες εντείνονται και οι «87» σταθμίζουν τα δεδομένα ώστε να ανοίξουν τα χαρτιά τους στην Κεντρική Επιτροπή.

Ερωτηθείσα για τις εσωκομματικές εξελίξεις και τις αντιπολιτευτικές φωνές που θέτουν θέμα ηγεσίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά δήλωσε χθες πως «όλα τα θέματα και όλες οι ενστάσεις θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής» επισημαίνοντας πάντως πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να υπάρχει ένα άλλο σχέδιο σε σχέση με το σχέδιο που εκφράζεται επισήμως από την ηγεσία του κόμματος».

«Όλοι θεσμικά και καταστατικά, αν έχουν κάποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις, μπορούν στην Κεντρική Επιτροπή να τις καταθέσουν, από κει και πέρα όμως, πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάποιο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο διαφωνίας ή κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Πριν από ενάμιση μήνα, η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αποφάσισε τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου και επιπροσθέτως αποφάσισε την επανα-συνεδρίαση της εκ νέου αυτό το Σαββατοκύριακο για να επικυρώσει την εξέλιξη του συνεδρίου και μέσα από αυτή να περάσουν και οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές. Σας ερωτώ λοιπόν, τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα -και το ερωτώ είναι ρητορικό και το αντιλαμβάνεστε- ούτως ώστε να έχουμε αυτήν την αναταραχή; Ας πάρουμε λοιπόν αυτές τις απαντήσεις, διότι αν δεν υπάρχει ουσιαστικός ουσιώδης πολιτικός λόγος, πολιτική διαφωνία, ένα άλλο σχέδιο, εν πάσει περιπτώσει, τότε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό την αναγκαιότητα να προχωρήσουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα».

Στη σκιά και των ευρημάτων της δημοσκόπησης της MRB που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στην τρίτη θέση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV διαμήνυσε πως «ή θα επικρατήσει η στρατηγική των κοινών μας αποφάσεων για να ηγηθούμε μίας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας ή τα σενάρια των διασπάσεων».

«Υπάρχει το έδαφος των κοινών μας αποφάσεων και εκεί πάνω πρέπει να σκύψουμε όλοι. Έχουμε χαράξει τη στρατηγική μίας ευρείας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας, η οποία είναι σε απόλυτη αντίθεση με σενάρια που θέλουν νέες διασπάσεις και νέους κατακερματισμούς στον προοδευτικό χώρο», τόνισε. «Είναι σενάρια τα οποία πρέπει να πολεμήσουμε και καλώ κάθε προοδευτικό πολίτη, κάθε φίλο και φίλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανά την Ελλάδα να σταθεί σθεναρά απέναντι τους και να ενισχύσουμε το κόμμα μας, να το δυναμώσουμε για να γίνει ο καταλύτης μίας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Αφού σημείωσε ότι πρέπει «να κλείσουμε την περίοδο κατά την οποία παράγουμε ειδησεογραφία που αφορά την εσωκομματική μας ζωή και υπάρχει το οπλοστάσιο και ο τρόπος για να το πράξουμε, όπως κάναμε και τον περασμένο Φεβρουάριο και καταφέραμε μέσα από την οργανωμένη μας εξωστρέφεια να ανατάξουμε τις δυνάμεις», ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρατήρησε πως «έχει προκληθεί αναίτια εσωστρέφεια και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να είναι ένα εφαλτήριο για μία διαφορετική πορεία». Ο ίδιος αναγνώρισε πως λάθη έχουν γίνει από πολλές πλευρές, ενώ ως τώρα «δεν έχει διατυπωθεί μία συγκροτημένη εναλλακτική στρατηγική», επί της οποίας να δικαιολογείται η αντιπαράθεση.​