Για προσπάθεια «πρόκλησης» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που ουσιαστικά ακυρώνει τη νομιμότητα των διακηρυσσόμενων στόχων του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» που εδρεύει στη Φλώρινα.
«Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη, πως μόνο η δική μας πλευρά μεριμνά για την καλή γειτονία. Αυτό όμως δεν θα μας αποθαρρύνει. ΄Εχω επίγνωση ότι εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι απαραίτητες προκλήσεις προκειμένου εμείς να αντιδράσουμε ανταποδοτικά και να κάνουμε κάτι που δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντά μας, δηλαδή την υλοποίηση του δεύτερου μεγάλου στόχου μας που είναι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. Για άλλη μια φορά οι εταίροι μας από την ΕΕ μπορούν να διαπιστώσουν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους των γειτόνων μας, αν και γνωρίζω ότι αυτοί (σ.σ. στην Ελλάδα) θα δικαιολογηθούν ότι πρόκειται για δικαστική απόφαση κ.ο.κ.» δήλωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Σχεδιάζουν έφεση
Οι ιδρυτές του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» ανήγγειλαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποσχέθηκε να τους «στηρίξει».
«Οι δικοί μας εκεί έχουν την υποστήριξή μας και θα τους στηρίξουμε στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εμείς ως πολιτικοί μπορούμε να παρέχουμε υλικοτεχνική στήριξη. Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.λπ., οπότε θα έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας. Δεν θα αντιδράσουμε όπως στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι οι γείτονές μας θα κάνουν παν το δυνατόν για να μας παρασύρουν στην εσωτερική πολιτική τους αντιπαράθεση και να κάνουν τη Μακεδονία θέμα. Εμείς, όμως, είμαστε υπεύθυνοι, ώριμοι και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Έχουμε δικούς μας στόχους, δικά μας συμφέροντα και προχωράμε προς την υλοποίησή τους» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» λειτουργεί από το 2022. Το Ειρηνοδικείο Φλώρινας, με απόφασή του στις 27 Ιουλίου 2022 είχε εγκρίνει την ίδρυση του σωματείου, ωστόσο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας είχε καταθέσει αίτηση ανακοπής.
Σκοποί του σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του, ήταν:
1.Η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» (sic) γλώσσας στην Ελλάδα.
2. Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα.