Skip to main content

Ο Γ. Γεραπετρίτης απαντά στην Αγκυρα για Netflix – Famagusta: Η Ιστορία δεν παραγράφεται

Menelaos Myrillas / SOOC

Εκνευρισμός στην Αγκυρα από την επιλογή του Netflix

Την αντίδραση του Ελληνα ΥΠΕΞ προκάλεσαν όσα ισχυρίστηκαν χθες Τούρκοι αξιωματούχοι με αφορμή την απόφαση του Netflix να συμπεριλάβει στην πλατφόρμα του τη σειρά Famagusta, που εξιστορεί την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ιστορία καταγράφει», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έκαναν λόγο για «προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση (sic) του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, ο Ομέρ Τσελίκ.

Mε ανάλογη διάθεση και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μπατουχάν Μουμτσούτ: «Η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση μέσα από ελληνικές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί», γράφει και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix (…) να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα».