Skip to main content

Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης, ο γρίφος του Πολάκη και τα νέα στρατόπεδα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά η σύγκρουση που αναμένεται να υπάρξει στην Κεντρική Επιτροπή θα οδηγήσει ή όχι σε πρόταση μομφής

Ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, δίνουν όλα τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η περιδίνηση συνεχίζεται με πυρά να αλληλοεκτοξεύονται και άγνωστο παραμένει πως θα διαμορφωθούν τελικά οι συσχετισμοί στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση.

Τώρα μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθεί στην επίμαχη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης αλλά και τι θα κάνουν από την μία πλευρά οι « 87» και από την άλλη πλευρά ο Παύλος Πολάκης.

Κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά η σύγκρουση που αναμένεται να υπάρξει στην Κεντρική Επιτροπή θα οδηγήσει ή όχι σε πρόταση μομφής αλλά και πως θα πορευτούν στελέχη που μέχρι τώρα τηρούν ουδέτερη στάση στα τεκταινόμενα.

Αναλυτικά το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

Τι λέει ο Στέφανος  Κασσελάκης

«Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μια ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής» σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Με στελέχη που είναι κοντά στην πλευρά του προέδρου  να υπενθυμίζουν πως δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του στην Real News ο Στέφανος Κασσελάκης – απαντώντας σε ερώτηση – σημείωσε πως «αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-“κουρελού” που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια…». Παράλληλα υπογράμμισε «αν κάποιοι νομίζουν ότι ένα τέτοιο σχήμα έχει μέλλον, τους καλώ να αναστοχαστούν τι έχει συμβεί στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο τα τελευταία χρόνια, για να συνειδητοποιήσουν ότι μια τεχνητή συγκόλληση ετερόκλητων ηττημένων δυνάμεων στη βάση ενός χιλιοπαιγμένου σοσιαλδημοκρατικού σεναρίου δεν θα παράξει τίποτε άλλο παρά νέες ήττες».

Στο μεταξύ για μια ακόμα φορά ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο των αιχμηρών αναφορών για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:  αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς «κύκλους» και «διαρροές». Με τον πρώην πρωθυπουργό πάντως να μην αναμένεται να κάνει κάποια τοποθέτηση.

Ο «γρίφος» με τον Παύλο Πολάκη

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης εξαπολύει «βέλη» – χωρίς να αναφέρει ονομαστικά αλλά φωτογραφίζοντας με σαφήνεια- τόσο προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς τους «87».

Ειδικότερα  σε ανάρτηση του αναφέρεται στην ανάγκη  για «ισχυρή αντιπολίτευση» για «ξεκάθαρες θέσεις» και σημειώνει πως αυτό το σκοπό δεν τον εξυπηρετεί:

-Ούτε η πολιτική του ενός ανδρός αρχή που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό, των ασύνδετων βιντεακίων στα σόσιαλ, της επίδειξης της προσωπικής ζωής, των προσωπικών επιλογών και του πλούτου που σκεπάζουν και οτιδήποτε σωστό εκφωνείται ως θέση γιατί δεν το ακούει η κοινωνία!!

-Ούτε τα σχέδια κάποιων να φύγουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την εικόνα διάλυσης που χρειάζεται για να καρπίσουν τα σενάρια της «κεντροαριστεράς της διαπλοκής»!!! ‘Οποιοι τολμήσουν να το κάνουν αυτό θα τιμωρηθούν και από το λαό και από την ιστορία, όπως έγινε και πρόσφατα με κάποιους άλλους που πίστεψαν μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 «πως ήρθε η ώρα τους», έχασαν την προεδρία, διέσπασαν το ΣΥΡΙΖΑ και τελικά ο λαός τους κατέταξε στο πραγματικό τους μπόι!.

Το γεγονός πως δήλωσε « θα είμαι παρών» έχει πυροδοτήσει μια ολόκληρη συζήτηση για το πως θα κινηθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα μένει να φανεί αν θα επιλέξει μια ευθεία σύγκρουση  ή στην  πράξη αυτό που επιδιώκει είναι να ασκήσει pressing την ηγεσία του κόμματος για να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική.

Η στάση των  «87»

Από την πλευρά των «87» στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη  να πάρει την πρωτοβουλία για κάλπες. Κατηγορούν παράλληλα την ηγεσία του κόμματος πως φέρει την ευθύνη για το πρωτοφανές κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως πρέπει να ανοίξει ο Στέφανος Κασσελάκης τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου από τη βάση χωρίς υπεκφυγές. Μάλιστα υπογράμμισε πως ο πρόεδρος του κόμματος «μικραίνει  αντί να μεγαλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικά και κοινοβουλευτικά».

Το πρώτο ερώτημα  είναι με ποια θέση θα κατέβουν στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου οι «87», που είναι δεδομένο πως διαφωνούν ριζικά με τους χειρισμούς που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το  δεύτερο ερώτημα είναι τι θα πράξουν την επόμενη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής και κυρίως πόσοι βουλευτές είναι κοντά στις θέσεις που διατυπώνουν οι «87».

Δεν αποτελεί μυστικό πως το χάσμα βαθαίνει όλο και περισσότερο, ενώ να σημειωθεί πως αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρήστο Σπίρτζη. Να σημειωθεί εδώ πως σε επιστολή του ο κ. Σπίρτζης σημειώνει πως η διαγραφή του «αποτελεί για τον Πρόεδρο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειλημμένη απόφαση».