Skip to main content

Φρ. Μπελέρης: Δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την οριστική αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη αποφάσισαν οι αλβανικές αρχές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το naftemporiki.gr.

Ο Φρ. Μπελέρης, ο οποίος παρέμεινε κρατούμενος επί 16 μήνες, ζητούσε την πρόωρη αποφυλάκισή του, έχοντας εκτίσει πάνω από τα 2/3 της ποινής του.

Αν και η εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης υποστηρίζοντας ότι ο Φρ. Μπελέρης είναι αμετανόητος, το δικαστήριο έκρινε ότι ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. μπορεί να αποφυλακιστεί, με τον όρο να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την αλβανική αστυνομία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτονόητη η προσφυγή μου στο ΕΔΑΔ

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την απόφαση των αλβανικών αρχών, ο κ. Μπελέρης δήλωσε «υπερήφανος αλλά όχι χαρούμενος» και χαρακτήρισε «αυτονόητη» την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», είπε ο κ. Μπελέρης και πρόσθεσε:

«Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς.

Αλλά και πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος.

Σήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χιμάρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που με τη θαρραλέα απόφαση του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου. Και φυσικά τους στενούς μου φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ήταν πάντα εκεί, δε θα το ξεχάσω.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

Εκδήλωση το βράδυ στη Χειμάρρα

Ο Φρ. Μπελέρης αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος εντός των επομένων ωρών.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, σχεδιάζεται εκδήλωση το βράδυ στη Χειμάρρα για την αποφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρ. Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας το 2023, ωστόσο δεν του επετράπη να ορκιστεί, καθότι είχε προφυλακιστεί για απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

Η κατηγορία αμφισβητήθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από την Αθήνα.

Π. Μαρινάκης: Δεν ξεχνάμε τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την αποφυλάκιση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές φυλακές, αλλά δεν ξεχνά τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν θα ξεχάσουμε τη βαρύτητα όσων συνέβησαν» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για «θετική εξέλιξη» που δεν αναιρεί όλα όσα έχουν συβεί και όσα γνωρίζουμε για το κράτος δικαίου στην Αλβανία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Γ. Γεραπετρίτης.