Skip to main content

Μπορέλ: Η σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και το Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων με Φιντάν

REUTERS/Sarah Meyssonnier

«Συζητήσαμε κυρίως για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που επηρεάζουν και τους δύο μας» ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό ήταν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν, στο άτυπο συμβούλιο στις Βρυξέλλες, χθες Πέμπτη, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.,Ζοζέπ Μπορέλ.

Προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας και ερωτηθείς για το εάν συζητήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Μπορέλ είπε ότι στην ατζέντα βρέθηκε «ό,τι έχει σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον», ωστόσο όπως πρόσθεσε, δεν υπήρξε αναφορά σε εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας.

«Συζητήσαμε κυρίως για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που επηρεάζουν και τους δύο μας και ειδικότερα τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το πιο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη σχέση μας, που είναι το Κυπριακό» τόνισε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γ. Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας

Να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την Τουρκία, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης, κατά τις ίδιες πηγές, ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας, ενώ προσθέτουν ότι είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον κ. Φιντάν.

Χ. Φιντάν: Η σύνδεση του Kυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. δεν είναι υγιής μέθοδος

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, ο κ. Φιντάν απέρριψε τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Kυπριακού προβλήματος με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Χ. Φιντάν: Η σύνδεση του Kυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος