Aμετακίνητος εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, από την θέση για δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο.
Εκπροσωπώντας την Τουρκία στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα, ο κ. Φιντάν αν και κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να παρεκκλίνει από την σκληρή γραμμή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Φιντάν θα εξηγήσει για άλλη μια φορά τη σαφή θέση της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό, η οποία λέει ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους υπό τις παραμέτρους του ΟΗΕ.
Αντίθετα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναγνωρίσουν η μία την κυρίαρχη ισότητα της άλλης και την ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση».
Ανάλογη ρητορική είχε χρησιμοποιήσει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο πλαίσιο της «φιέστας» των 50 χρόνων από την παράνομη κατοχή της Κύπρου στα Κατεχόμενα.
Ο Χακάν Φιντάν, ως «ειδικός» προσκεκλημένος του Ύπατου εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλειας ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ -καθώς από το 2019 έχει να συμμετάσχει σε αντίστοιχή συνάντηση η γειτονική χώρα– και μετά το «πράσινο φως» της Κύπρου που δεν άσκησε βέτο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα και για το Κυπριακό και για τις σχέσεις με την Αθήνα.
Διπλωματικός ελιγμός της Λευκωσίας
Μπορεί οι τουρκικές πηγές να αναφέρουν πως «πρόκειται για θετική εξέλιξη και συνάδει με τις εκκλήσεις της Άγκυρας για αναβίωση του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών. Τουρκίας και ΕΕ», αλλά ο διπλωματικός ελιγμός της Λευκωσίας σε συμφωνία με την Αθήνα να επιτρέψει την παρουσία του θα σημάνει για την Άγκυρα την «ώρα της αλήθειας».
Είτε η Τουρκία θα αναδιπλωθεί σε κάποια θέματα, όπως το Κυπριακό και από τις ακραίες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, είτε θα εκτεθεί για μία ακόμη φορά ως «περιφερειακός ταραξίας» και όχι ως περιφερειακός «παίκτης».
«Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για το άνοιγμα των διαύλων διαλόγου και την ανατροπή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15ης Ιουλίου 2019», λένε οι Τούρκοι. Όταν, δηλαδή η ΕΕ επέβαλε μέτρα κατά της Τουρκίας λόγω της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Ενώπιον των ΥΠΕΞ της ΕΕ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Και τώρα η Άγκυρα μπορεί να επικαλεστεί την συμφωνία των Αθηνών αλλά όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές «έχει ιδιαίτερη σημασία ότι μετά από 5 χρόνια θα συμμετάσχει Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στο γεύμα της Άτυπης Συνάντησης. Και τούτο διότι έτσι «δίνεται η ευκαιρία να τεθούν, ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα που μας αφορούν».
Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Φιντάν θα επαναλάβει τις επί μακρόν προσδοκίες της Άγκυρας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ όπως επίσης το αυξανόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Τούρκοι υπήκοοι στην απόκτηση βίζας Σένγκεν από τις χώρες της ΕΕ.
Όμως, η επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας περνά από την Λευκωσία καθώς δεν θα συμφωνήσει εάν δεν αρθεί η απαγόρευση στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να δένουν σε τούρκικα λιμάνια, και αν δεν υπάρξει συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Τετ- α -τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν
Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πραγματοποιηθεί και κατ’ ιδίαν, διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του.
Αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και η προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου.