Skip to main content

Ενδοοικογενειακή βία: Και φαρμακοποιοί- φυσιοθεραπευτές υποχρεούνται να καταγγέλλουν περιστατικά

Άνδρας ασκεί βία σε γυναίκα

Επανακαθορισμός της έννοιας του «συντρόφου» -Τι άλλο προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Αρχικά προτείνεται  ο επανακαθορισμός της έννοιας του «συντρόφου» κατά την υπαγωγή στον ν. 3500/2006, ενώ εντάσσεται στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου η απειλή μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης μέλους οικογένειας. Επίσης, επιδιώκεται η αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου με πρόβλεψη ρυθμίσεων σχετικά με την προδικασία,  τη λήψη προληπτικών μέτρων και  μέτρων δικονομικού καταναγκασμού, την  αρμοδιότητα, την παραπομπή, την εκδίκαση και την εκτέλεση της ποινής επί αδικημάτων ενδοοικογενειακής  βίας.

Η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης

Εισάγονται επίσης, οι αναγκαίες ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης. Ειδικότερα εντάσσονται στις προϋποθέσεις της ποινικής διαμεσολάβησης η προσθήκη της αναγνώρισης των βασικών περιστατικών της υπόθεσης, καθώς και η υποχρέωση κάλυψης των άμεσων οικονομικών αναγκών του θύματος . Προστίθεται ακόμη η δυνατότητα απόρριψης συμφωνίας διαμεσολάβησης με αιτιολογημένη διάταξη του εισαγγελέα, ενώ προβλέπεται  νέα περίπτωση διακοπής της διαμεσολάβησης και  καταστροφής υλικού διαμεσολάβησης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσής της.

Προβλέπεται μέριμνα για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων μέσω της πρόβλεψης έκδοσης διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ τέλος επεκτείνεται ο κατάλογος των επαγγελματιών που έχουν υποχρέωση αναφοράς εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας με την ένταξη των φαρμακοποιών και των φυσιοθεραπευτών.