Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Αντάρτικο από Φάμελλο – Δεν παραιτείται από πρόεδρος της Κ.Ο.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αντάρτικο από τον Σωκράτη Φάμελλο, καθώς αρνείται να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης,κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος,  αντικαθιστώντας τον με τον Νίκο Παππά.

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ζητώντας να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος, και να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία το θέμα της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας .

Η συνεδρίαση της ΚΟ, διακόπηκε, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις, ενώ νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν αυτή θα αφορά την εισήγηση Κασσελάκη ή την πρόταση Φάμελλου να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με καθαιρέσεις»

«Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις» φέρεται να είπε η ο Σωκράτης Φάμελος.

«Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η προταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Νωρίτερα,  ο Στέφανος Κασσελάκης – ο οποίος συμμετέχει στην συνεδρίαση μέσω μέσω zoom καθώς βρίσκεται στην Κρήτη για τον γάμο του– εισηγήθηκε για νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Νίκο Παππά, αντικαθιστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο.

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τον Νίκο Παππά προτείνει για πρόεδρο της ΚΟ ο Στ. Κασσελάκης

Το ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών

Οι σχέσεις Φάμελλου- Κασσελάκη είχαν διαρραγεί όταν ο πρώτος φέρεται να πρότεινε να μην συμπέσει, για θεσμικούς λόγους, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο να μην διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιθυμούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης  περιλαμβάνει τις εξής επιλογές προσώπων:

  • Ο Νίκος Παππάς στη θέση του προέδρου της Κ.Ο, αντικαθιστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο.
  • Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης.
  •  Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων πρότεινε τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.
  • Για τη θέση του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη και για συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου.
  • Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.

Τα μηνύματα Κασσελάκη

Στην εισήγησή του ο κ. Κασσελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά επεφύλασσε αιχμές και για το εσωκομματικό πεδίο καθώς και αναφορές ευρύτερα για τον χώρο της κεντροαριστεράς

«Η χώρα δεν χρειάζεται ένα ‘νεφελώδες κέντρο’ χωρίς ηθική και φιλοσοφική πυξίδα. ‘Κεντρώοι ψηφοφόροι’ δεν είναι αναγκαστικά όσοι θέλουν μεσοβέζικες λύσεις στα πολιτικά προβλήματα. Απλά θέλουν ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και λύσεις. Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, που έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεχείς διασπάσεις από τότε που συστάθηκε το 2004, είπε.

Έκανε επίσης λόγους για «φρουρούς της Αριστεροσύνης και Αριστερόμετρα, που έδιωξαν και συνεχίζουν να διώχνουν χιλιάδες πολίτες» ενώ χαρακτήρισε τη διάσπαση από τη «Νέα Αριστερά» αποτέλεσμα των «ηττημένων ‘εγώ’, χωρίς πολιτικό επίδικο.

Έστειλε δε το εξής μήνυμα: «Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων»

Ο Κασσελάκης κάλεσε επίσης όλους να δεσμευθούν ότι θα τηρήσουν την απόφαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής».

Ευχαριστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δυσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Έχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».