Skip to main content

Δημοσκόπηση Interview: Θρίαμβος για τον «κανέναν», πτώση ΝΔ, κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

Στην 5η θέση υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Ελληνική Λύση και τέταρτο το ΚΚΕ

Ηχηρά καμπανάκια για το σύνολο του πολιτικού συστήματος στη δημοσκόπηση της Interview. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω αλληλοσπαραγμού, υποχωρεί στην 5η θέση. Ωστόσο μεγάλη πτώση εμφανίζει και η κυβέρνηση, το έργο της οποίας βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Δημοφιλέστερος πρωθυπουργός είναι ο «κανένας» και δεύτερη δύναμη οι αναποφάσιστοι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Politic, καταλληλότερος πρωθυπουργός για την Ελλάδα αναδεικνύεται ο «κανένας» με 48%. Ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 35%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 11% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

Στην πρόθεση ψήφου δεν απειλείται σε καμία περίπτωση η πρωτιά της ΝΔ, ωστόσο το ποσοστό της υποχωρεί στο 22% (τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στο 31,2%). Δεύτερο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,7%, ενώ την μάχη της τρίτης θέσης κερδίζει η Ελληνική Λύση (8,8%) με οριακή διαφορά από το ΚΚΕ (8,7%). Ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώνεται στο 8,3%, σε ένα εύρημα που μάλλον δεν θα μείνει εκτός της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κόμματος, το οποίο και έχει σπάσει σε 3 στρατόπεδα.

Η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που έκανε την έκπληξη στις Ευρωεκλογές, μετράται αρκετά υψηλά, στο 4%, αφήνοντας πίσω της Πλεύση Ελευθερίας (3,9%) και Νίκη (3,3%).

8 στους 10 αξιολογούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης – Ποια η δημοτικότητα των αρχηγών

Παρά τη δίνη στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της, ενώ μόλις το 19% εκφράζεται θετικά.

Η ευρεία δυσαρέσκεια αυτή αντικατοπτρίζεται και στην απήχηση των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση στη δημοφιλία με 29,8% θετικές γνώμες, ωστόσο το 68,3% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούν με 28,2% και 24,7% θετικές γνώμες αντίστοιχα, αν και και οι δύο έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών (63,8% και 67,9%).

Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης (81,6%), ο Στέφανος Κασσελάκης (81,6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (79%) και ο Δημήτρης Νατσιός (78,8%).