Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση στο «κόκκινο» με φόντο τον «νοσηρό διάλογο», την απειλή μομφής και το σίριαλ με τις έδρες

Dimitris Kapantais / SOOC

Χωρισμένος σε 3 στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής

Δεν λένε να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το μπαράζ δηλώσεων συνεχίζεται λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο μέχρι τότε φαίνεται πως το πολιτικό θερμόμετρο θα παραμείνει στο κόκκινο, ενώ σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Πηγές της Κουμουνδούρου έλεγαν πως η συνεδρίαση γίνεται για τον συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν όψει του ανοίγματος της Βουλής. Βέβαια είναι δεδομένο πως πρόκειται για μία συνεδρίαση με ενδιαφέρον λόγω της χρονικής συγκυρίας που πραγματοποιείται.

«Ρίξτε τους τόνους»

«Παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους» επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σημείωσε ότι ο δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός.

Παράλληλα τόνισε πως «καταδικάζω οποιοδήποτε bullying διαδικτυακά ή διά ζώσης, στην τηλεόραση ή στη Βουλή, στο γήπεδο ή στο σπίτι. Δεν νοείται να στοχοποιούνται συμπολίτες μας για αναπηρία, για τη φυσική εμφάνισή τους, για τον προσανατολισμό τους, για την καταγωγή τους κοκ. Όσοι παραβιάζουν αυτές τις αξίες, που τις κρατώ ακράδαντα μέσα μου, δεν με εκπροσωπούν».

Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη σειρά δηλώσεων για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα μπαράζ αναρτήσεων και σχολίων στα social media. Χθες η Κατερίνα Νοτοπούλου, που είναι ένα από τα στελέχη των «87», σε ανάρτηση της υπογράμμισε πως «από τον καταιγισμό υβριστικών, σεξιστικών και απειλητικών επιθέσεων που δέχομαι τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, δεν εξαιρέθηκε το πρόβλημα υγείας μου. Δέχτηκα και δέχομαι bullying για τον τρόπο ομιλίας μου, απόρροια της δυσκολίας που αντιμετωπίζω χρόνια με την βαρηκοΐα μου».

Υπογράμμισε ακόμα πως «δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η πολιτική που μας αξίζουν αυτά και δεν θα τα επιτρέψουμε. Ματαιοπονείτε!». Την ίδια στιγμή μετά τα όσα είπε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης -αλλά και τα όσα ανέφερε σε κυριακάτικη εφημερίδα- μένει να φανεί πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο η κ. Νοτοπούλου σχολιάζοντας την ανάρτηση και το βίντεο Κασσελάκη περί «οργανωμένου σχεδίου εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ», είχε κάνει λόγο για αήθη επίθεση από τον πρόεδρο του κόμματος προς τους 87 και ισχυρισμούς που παραβιάζουν την κοινή λογική. «Έχουμε μία ηγεσία με συμπεριφορά που δεν συνάδει με ηγεσία κόμματος. Έχετε ξαναδεί πρόεδρο κόμματος να στοχοποιεί και να διαβάλλει βουλευτές του κόμματος;», πρόσθεσε.

Η νέα ανάρτηση Πολάκη και η πιθανή μομφή

Χθες ο κ. Πολάκης ανάρτησε απόφαση όπου γίνεται αναφορά στην περικοπή της μηνιαίας αποζημίωσής του (σημείωση: για τα όσα είχε πει σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας). Ειδικότερα σημείωσε: «Δημοσιοποιώ το έγγραφο της περικοπής για να μείνει και στην ιστορία του κοινοβουλίου ως μνημείο ψευδεπίγραφου και υποκριτικού καθωσπρεπισμού και εκδικητικότητας απέναντι σε αυτό που φοβάστε!».

Μία ημέρα νωρίτερα είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο για πρόταση μομφής κατά του Στέφανος Κασσελάκη. 

Σε ερώτση για το πώς θα απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά είπε πως ο κ. Κασσελάκης «δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θέλουν μια ηρεμία σε αυτό το κόμμα, θέλουν να το δουν να προχωράει μπροστά ενωμένα και ενωτικά και θέλουν να το δουν κάποια στιγμή, στις επόμενες εκλογές, να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Εφόσον όμως υπάρξει η πρόκληση-πρόσκληση ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησής του και αυτό πάρει επίσημη μορφή, είναι ευπρόσδεκτη η όποια πρόσκληση θα του απευθυνθεί, ή πρόκληση αν θέλετε, από όποιον, και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούν οι διαδικασίες».

Η παρέμβαση Φαραντούρη

Να σημειωθεί ακόμα πως χθες ο Νίκος Φαραντούρης αναφέρθηκε σε βίντεο που ανάρτησε τη Δευτέρα από τις Πρέσπες και σημείωσε «στόχος μου είναι να αφυπνίσω. Ούτε να δημιουργήσω “σκόνη” γύρω απ’ το όνομά μου, ούτε να κάνω αρχηγική εμφάνιση, όπως γράφεται».

Όπως είπε σε ανάρτηση του «το σπιράλ φθοράς είναι θλιβερό, αλλά και αναστρέψιμο και θα πρέπει να σταματήσει. Είναι μια κραυγή αγωνίας. Όχι προσωπική δική μου. Όλων μας».

Η έδρα του Ηλιόπουλου

Εν τω μεταξύ ύριο, ημέρα επανέναρξης των εργασιών της Βουλής, θα ενημερωθεί και θεσμικά η Πόπη Τσαπανίδου ότι είναι η πρώτη επιλαχούσα για να καταλάβει την έδρα του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου