Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: 3 + 1 ερωτήματα για το μέλλον του – Τα πρόσωπα, οι στρατηγικές, οι κρίσιμες ημερομηνίες

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Κόκκινο χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την θυελλώδη  συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Πέμπτη. Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ δηλώσεων και μένει να φανεί πως θα πορευτούν από την μία πλευρά  οι «87» και από την άλλη πλευρά ο Παύλος Πολάκης στο δρόμο προς την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Το πρώτο και βασικότερο ερώτημα που έχει προκύψει είναι ποια στρατηγική θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης, που σε πρόσφατη ανάρτησή του μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο» για τον «καθημερινό εξευτελισμό  του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο».  Επεσήμανε ακόμα «δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια. Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα».

Μάλιστα  σε ανάρτηση που είχε κάνει την Πέμπτη το βράδυ μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην Πολιτική Γραμματεία σημείωσε «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».

Τι θα κάνουν ο Πολάκης, οι 87 – Πώς αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στην ΚΕ

Παράλληλα προκύπτουν ακόμα τρία ερωτήματα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ο Παύλου Πολάκη, που ουσιαστικά θέτει θέμα ηγεσίας. Μάλιστα μιλώντας στο «Documento» – και απαντώντας στο ερώτημα εάν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην συνεδρίαση της Κ.Ε ώστε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογή ηγεσίας – ανέφερε ότι «οι  αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό. Και ότι χρειάζεται να γίνει θα γίνει συντεταγμένα και στα όργανα».
    Υπενθυμίζεται  πως την Πέμπτη  στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Πολάκης μίλησε για «ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά» και σημείωσε χαρακτηριστικά  «δυστυχώς , η σημερινή μας ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’αυτό».  Σε ανάρτηση του λίγο αργότερα επεσήμανε «είναι σαφέστατο το τι είπα και το τι θα κάνω. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».
  2. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν οι «87». Οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, από την ομάδα των «87», αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Πέμπτης και μάλιστα εξέφρασαν τις σαφείς διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων σε κείμενο τους. Μάλιστα με αφορμή τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης πηγές των 87 σημείωναν πως « ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».
    Χθες η Κατερίνα Νοτοπούλου (ήταν ανάμεσα στα οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν από την συνεδρίαση) σημείωσε  κατά την διάρκεια συνέντευξής της στο Open  «Δεν θα ακολουθήσουμε σε κανέναν κατήφορο. Εδώ και μήνες δεχόμαστε αήθεις επιθέσεις από τα τρολ του διαδικτύου και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία που παραβιάζει την κοινή λογική».  Μάλιστα επεσήμανε «έχετε ξαναδει πρόεδρο κόμματος να στοχοποιεί και να διαβάλλει βουλευτές του κόμματος;».
  3. Πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι συσχετισμοί  στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς ακόμα και τώρα υπάρχουν στελέχη που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το πως βλέπουν την επόμενη μέρα του κόμματος

Το κρίσιμο «ραντεβού» στη Βουλή

Η Τετάρτη είναι μια ημέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κουμουνδούρου, καθώς ανοίγει η Βουλή και θα φανεί τι θα γίνει με μία έδρα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως μετά  την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου θα κληθεί να αναλάβει την έδρα η Ποπη Τσαπανίδου, που ήταν στην τέταρτη θέση  του ψηφοδελτίου Επικρατείας (υπενθυμίζεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Π. Τσαπανίδου διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος όταν πρόεδρος ήταν ο Αλ. Τσίπρας)

Για να καταλάβει την έδρα ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να παραιτηθούν τα πέντε  άτομα που προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ωστόσο η Ζωρζέτα Λάλη (που είναι στην όγδοη θέση) είναι αποφασισμένη να αναλάβει την έδρα εφόσον οι υπόλοιποι επιλαχόντες εμφανιστούν αρνητικοί. «Όπως δήλωσα και τον περασμένο Μάρτιο, αν συντρέξουν οι συνταγματικές προϋποθέσεις, έχω σκοπό να τιμήσω την εμπιστοσύνη των εκλογέων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο συμμετείχα, από τα έδρανα της Βουλής» έχει χαρακτηριστικά δηλώσει στο Dnews.