Skip to main content

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης, οι κινήσεις των 87 και τα σχέδια Πολάκη

Menelaos Myrillas / SOOC
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αντιμέτωπος με διπλή πρόκληση

Απέναντι στη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα» - όπως είναι επίσης γνωστοί οι 87 - αλλά και στον Παύλο Πολάκη ο αρχηγός του κόμματος

Αλληλοσπαραγμός διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό του κόμματος να αμφισβητείται από δύο ξεχωριστά μέτωπα: Αυτό των 87, που κάποιες πληροφορίες τους θέλουν ακόμη και με το ένα πόδι εκτός κόμματος, και εκείνο του Παύλου Πολάκη, που εξαπολύει βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και του τρόπου ηγεσίας του με αφορμή την υπόθεση Λινού.

Η επόμενη σκληρή μάχη έχει προγραμματιστεί για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Αλλά έως τότε, πολλά μπορούν να συμβούν…

Βασικός αντίπαλος οι 87

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να έχει επιλέξει ως βασικό αντίπαλό του την ομάδα των 87 και επιδιώκει να ρίξει εκ νέου γέφυρες με τον βουλευτή των Χανίων. Κάνει δε λόγο για οργανωμένο σχέδιο καθημερινού εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ και διαμηνύει πως «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».

Από την πλευρά τους οι 87 απαντούν πως ο ίδιος εξευτελίζει το κόμμα και πως είναι σε σύγχυση, αφού στην ταραχώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης είπε ότι δεν θα σηκώσει το γάντι της αμφισβήτησης και στη συνέχεια με αναρτήσεις του έθετε ο ίδιος θέμα ηγεσίας.

Κληθείσα σήμερα το πρωί η Κατερίνα Νοτοπούλου να σχολιάσει τη συγκεκριμένη ανάρτηση Κασσελάκη περί οργανωμένου σχεδίου, εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για αήθη επίθεση και διχαστικές πρακτικές. «Δεν θα ακολουθήσουμε σε κανέναν κατήφορο. Εδώ και μήνες δεχόμαστε αήθεις επιθέσεις από τα τρολ του διαδικτύου και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία που παραβιάζει την κοινή λογική», είπε χαρακτηριστικά.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε σενάρια διαπλοκής πουθενά, ούτε μαύρα ταμεία πουθενά, ούτε υπονομευτές πουθενά. Αλλά εδώ έχουμε μία παράλογη κατάσταση. Έρχεται ο σύντροφος Παύλος Πολάκης και θέτει θέμα ηγεσίας ευθέως και καθαρά. Αμφισβητεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με χαρακτηρισμούς περί της ικανότητάς του. Και η απάντηση είναι η στοχοποίηση 87 στελεχών που ασκούμε κριτική, διαφορετική πολιτική άποψη  ή διαφωνία με προειλημμένες αποφάσεις που καλούμαστε να επικυρώσουμε όπως το κλείσιμο της Αυγής ή του Κόκκινου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε «είμαι πολλά χρονιά στην πολιτική για να χρειάζεται να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας», πρόσθεσε. «Έχετε ξαναδεί πρόεδρο κόμματος να στοχοποιεί και να διαβάλλει βουλευτές του;», αναρωτήθηκε.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Αήθης η επίθεση Κασσελάκη – Παραβιάζει την κοινή λογική

Υπενθυμίζεται πως, την Πέμπτη, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποχώρησαν οκτώ μέλη της ομάδας των 87: η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου.

Η υπόθεση Λινού και οι προθέσεις Πολάκη

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να θέλει να αποτρέψει την πλήρη ρήξη με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος εξάλλου ήταν μεταξύ των στελεχών που είχαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Ο βουλευτής των Χανίων (που έχει διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, μίλησε για την ανάγκη ενός προγράμματος λαϊκά κατανοητού, κοινωνικά αναγκαίου, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, τονίζοντας: «δυστυχώς, η σημερινή μας ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει.

Ο κ. Κασσελάκης έχει δηλώσει πως θα συναντηθεί με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μεταξύ άλλων θέλει την έξοδο της Αθηνάς Λινού από το κόμμα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλίσει τη στήριξη σημαντικών στελεχών που τάσσονται υπέρ της πρότασης αυτής. Ο βουλευτής καταγγέλει ότι το ινστιτούτο της Prolepsis έπαιρνε απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει πει πως το θέμα ερευνάται και οι αποφάσεις θα ληφθούν, όταν υπάρξουν πλήρη στοιχεία. Η ίδια εξέφρασε την πρόθεσή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, «με μόνο σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας».