Skip to main content

Βαθαίνει η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το Συνέδριο

Dimitris Kapantais / SOOC

Οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οξύτατη απάντηση από τους «87»

Σε ανοιχτή ρήξη που χαρακτηρίζεται από ολοένα και βαρύτερες, εκατέρωθεν, αντεγκλήσεις βρίσκονται Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα των «87», διαφωνούντων μελών.

«Τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς» ανέφεραν πηγές προσκείμενες στους «87» του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο βίντεο Κασσελάκη, μέσω του οποίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους είχε νωρίτερα κατηγορήσει για οργανωμένο σχέδιο με σκοπό τον «καθημερινό εξευτελισμό» του κόμματος.

«Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο, στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων και στον λαϊκισμό. Μπορεί να συνεχίσει να μαλώνει μόνος του. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οργανωμένο σχέδιο

Στη νέα του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο» με σκοπό τον «καθημερινό εξευτελισμό» του ΣΥΡΙΖΑ έως το Συνέδριο ώστε να εμφανιστεί τελικά, όπως υποστηρίζει, ένας «σωτήρας επιλεγμένος από τη διαπλοκή».

Σε προειδοποιητικό τόνο, επίσης, αναφέρει ότι η θέση του «δεν του επιτρέπει να επιτρέψει» τη συνέχιση αυτού του «σχεδίου», ενώ ζητά σεβασμό στους ανθρώπους που τον στήριξαν και που όπως λέει δεν «χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας», χαρακτηρισμός τον οποίο προφανώς χρεώνει σε στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο επισυναπτόμενο βίντεο ασκεί επίσης κριτική στα στελέχη που, όπως λέει, δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τους εργαζόμενους των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί διαρροή πηγών της Κουμουνδούρου για το ποια στελέχη έχουν μέχρι στιγμής συνεισφέρει οικονομικά.

Η ανάρτηση Κασσελάκη ήταν η εξής:

«Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη Διαπλοκή.

Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται.
Η θέση μου δε μου επιτρέπει να το επιτρέψω.

Είμαι Πρόεδρος όλων. Όχι μίας φράξιας. Χρέος μου είναι να κρατήσω την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αξιοπρέπεια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν ΤΩΡΑ όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις.

Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια.
Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή.
Ας σεβαστούμε όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν. Δε χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας.
Αξιοπρέπεια τώρα. Ώστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα.
Γιατί παρόλες τις τεράστιες εσωκομματικές προσπάθειες απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα έναν φοβάται επειδή δεν τον ελέγχει: Τον δικό σας, τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ».

Προς την Κεντρική Επιτροπή

Χωρίς τίποτε να αποκλείει -μάλλον το αντίθετο- ενδιάμεσες αναζωπυρώσεις, το επόμενο, χρονικά, ορόσημο του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα εξελιχθεί το σκηνικό ρήξης είναι η προγραμματισμένη για αρχές Σεπτεμβρίου συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Εκεί θα φανεί και η «πολεμική» ένταση με την οποία θα οδεύσει το κόμμα προς το Συνέδριο του Οκτωβρίου.

Παρέδωσε οικονομικά στοιχεία η Αθ. Λινού

Σε μια παράλληλη, αλλά όχι άσχετη με το ρευστό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ εξέλιξη, μαίνεται και η διαμάχη Πολάκη – Λινού που αναγκάζει τον Στ. Κασσελάκη, θέλοντας ή μη, σε εξισορροπητικές (;) παρεμβάσεις.

Το απόγευμα της Παρασκευής με ανάρτησή της η Αθηνά Λινού γνωστοποίησε ότι παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά στοιχεία για το Ινστιτούτο Prolepsis, όπως της είχε ζητηθεί.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αντί να ασχολούμαστε με τα σοβαρά και συνεχιζόμενα προβλήματα του ελληνικού λαού, αναγκαζόμαστε να εξηγούμε τα αυτονόητα σε άτομα που προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν», σημειώνει στην ανάρτησή της η κυρία Λινού και επαναλαμβάνει ότι «κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος».

Η κ. Λινού διαψεύδει σενάρια παραίτησης της και έχει προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κινήσεις κατά συγκεκριμένων ΜΜΕ και μήνυση κατά του Π. Πολάκη.

Η ανάρτησή της

«Χθες το μεσημέρι, και για πρώτη φορά, ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου κ. Κασσελάκη, κ. Καπνισάκης, μου ζήτησε οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis. Σήμερα, παραδόθηκαν στον Πρόεδρο 459 σελίδες με όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν, καθώς, όπως έχω επανειλημμένως δηλώσει, κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος.

Όσον αφορά στα συνεχιζόμενα ψέματα, τα οποία είναι πλέον προφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με εμένα, αλλά εξυπηρετούν πολιτικές φιλοδοξίες και στο να επουλώσουν πληγωμένα “εγώ”, θα προσφύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη με μόνο σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας.

Και οφείλω να τονίσω για άλλη μια φορά τα εξής σε όσους με προσωπικό και πολιτικό δόλο προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν:

Το Ινστιτούτο Prolepsis δεν είναι επιχείρηση, δεν έχει κέρδη, ούτε μπορεί να έχει κέρδη, βάσει της νομοθεσίας και του καταστατικού του ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ). Επίσης, ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου – θέση που άφησα στις 19/5/23 – δεν έχω λάβει ποτέ μισθό.

Το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ” επιχορηγείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα και μεμονωμένους δωρητές. Χάρη σε αυτές τις δωρεές, από το 2012 το Ινστιτούτο έχει προσφέρει 18 εκατομμύρια γεύματα σε σχεδόν 200.000 παιδιά. Ναι, ακόμα και κατά την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά (με 15ήμερα πακέτα που παραλάμβαναν οι οικογένειες από τα σχολεία με την πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών και διευθυντών). Ναι, με ειδικές προδιαγραφές για υγιεινά γεύματα (σχεδιασμένες από διατροφολόγους και με συνεχείς ελέγχους ποιότητας). Ναι, με προμηθευτές και διανομείς που έχουν επιλεχθεί μέσω ετήσιων προσκλήσεων και διαγωνιστικών διαδικασιών»«, σημειώνει μεταξύ άλλων.