Skip to main content

«Φωτιά» στην κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και ραντεβού στη Βουλή το φθινόπωρο

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα – ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

«Tραγική ανεπάρκεια» στη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά η κυβέρνηση

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πεδίο της πολιτικής προστασίας.

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για την σχετική συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή μέσα στο Σεπτέμβριο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι εστιασμένη στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί τόσο για την στήριξη των πολιτών που έχουν πληγεί όσο και για την αποκατάσταση των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Παράλληλα βέβαια έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα που μπορούν να δρομολογηθούν στο πεδίο  της πολιτικής προστασίας, με το βάρος να δίνεται στην πρόληψη.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη μέρα στην Αττική  παρουσιάστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς, την περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που θα «τρέξουν» και σημείωσε «έχουμε την δυνατότητα, μέσα από το πλαίσιο το οποίο έχουμε δρομολογήσει, πολύ γρήγορα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, είτε μιλάμε για κατοικίες είτε μιλάμε για επιχειρήσεις».

Τι λέει η κυβέρνηση

Συνολικά έχουν γίνει 312 αυτοψίες σε κτίρια εκ των οποίων οι 264 σε κατοικίες, οι 39 σε αποθήκες, οι 3 σε δημόσια κτίρια και οι 6 σε επαγγελματικούς χώρους. Από τις 264 κατοικίες οι 110 είναι κατάλληλες για χρήση («πράσινες»), οι 97 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («κίτρινες») και οι  57 ακατάλληλες για χρήση – κατεδαφιστέες («κόκκινες»).  Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη οκτώ στις δέκα κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένες.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε πως « το 55% των χρημάτων τα οποία προορίζονται, για τα προγράμματα AntiNero, τα προγράμματα δηλαδή πολιτικής προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Έχουν δοθεί συνολικά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε προγράμματα τα οποία είναι προχωρημένα προγράμματα, δηλαδή δεν είναι προγράμματα τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί».

Παράλληλα σημείωσε πως «το πρόγραμμα AntiNero, είναι πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν όμως του προγράμματος AntiNero, από εθνικούς πόρους, πλέον δηλαδή των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνονται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας»

Τι λέει η αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και τελικά έφτασε μέσα στον αστικό ιστό στα Βριλήσσια.

Σε  «τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης» στη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την οποία προσπαθεί να «μπαλώσει επικοινωνιακά» αναφέρθηκε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα υπογραμμίζει  πως «τα «κατόπιν καταστροφής» μέτρα ανακοινώθηκαν ξεκάθαρα υπό την πίεση του πολιτικού κόστους»

Από την Κουμουνδούρου  αναφέρονται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πεντέλη και σημειώνουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε τίποτα χειροπιαστό να πει, πέρα από χιλιοειπωμένες εξαγγελίες σε νέο περιτύλιγμα». Επισημαίνουν δε πως «την τελευταία πενταετία κάηκε το 2,8% της συνολικής έκτασης της χώρας»

Στην πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη στην Πεντέλη αναφέρονται ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Γραμματέας του  Τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος Παναγιώτης Δημόπουλος. «Μετά από μια χρονιά απραξίας και επανεφεύρεσης του τροχού, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτή τη σύσκεψη. Παρά μόνο επισημάνθηκε και όχι τυχαία, ως τελευταία διαπίστωση-μέτρο ότι φταίμε – και θα φταίμε στο μέλλον – όλοι εμείς, ο καθένας χωριστά, και θα ελεγχόμαστε, μάλιστα, με τα πιο σύγχρονα μέσα» σημειώνουν. Προσθέτουν μάλιστα « δεν θα τους «ξεφύγει» κανείς μας. Θα τρέχουμε για τις υποχρεώσεις της ατομικής μας ευθύνης, μη προλαβαίνοντας  να δούμε τα καλοθρεμένα «τέρατα» που θα περνούν δίπλα μας, πάντα βέβαια για να μας σώσουν, πάντα για το καλό μας.Φταίμε εμείς, γιατί κατ’ αυτούς δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι»

Βέλη στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.