Skip to main content

Μίνι υπουργικό στην πυρόπληκτη Πεντέλη: Απολογισμός και «γκάζι» στην αποκατάσταση

REUTERS/Alexandros Avramidis

Τι θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Στην Πεντέλη θα μεταβεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών, της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων. Από την κυβέρνηση εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επούλωση των πληγών από το πρόσφατο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Σε πρώτη φάση θα γίνει ένας απολογισμός. Μεταξύ άλλων θα γίνει μία ανάλυση για τις εκτάσεις που κάηκαν (δηλαδή ποιες ήταν δασικές, ποιες ήταν αγροτικές κ.α.), θα συζητηθεί το πως προχώρησε το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων και θα παρουσιαστούν στοιχεία από τις αυτοψίες για την κατάσταση κατοικιών και επιχειρήσεων σε περιοχές από τις οποίες πέρασε η φωτιά.

Συνολικά σε εννέα Δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 242 σε κατοικίες, 28 σε αποθήκες, 3 σε δημόσια κτίρια και 4 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 55 κατοικίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες («κόκκινες») και 91 προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»). Επίσης, 96 κατοικίες χαρακτηρίζονται – μετά και τη διενέργεια των αυτοψιών – ως κατάλληλες για χρήση («πράσινες») με κάποιες – ενδεχομένως – ελαφριές ζημιές.

Πυρκαγιά στην Αττική: «Κόκκινες» 146 κατοικίες

  • Στη δεύτερη φάση της συζήτησης θα δοθεί έμφαση στα μέτρα στήριξης των πολιτών που έχουν πληγεί αλλά και στις δράσεις αποκατάστασης σε περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πυρκαγιάς. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως η διαδικασία αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ στόχος είναι να ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο για την επόμενη μέρα με έμφαση να δίνεται σε κατοικημένες περιοχές που γειτνιάζουν με δάσος.

Υπενθυμίζεται πως με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί η στεγαστική συνδρομή  αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ., με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

«Ραντεβού» στη Βουλή

Σκληρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έγιναν στην πρόσφατη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια. Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως  δεν πρέπει να υπάρξει απαξίωση όσων έγιναν την τελευταία 5ετία, ωστόσο  αναγνωρίζεται πως η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί και οι όποιες αστοχίες διαπιστώνονται να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο θα γίνει συζήτηση στη Βουλή (να σημειωθεί εδώ πως αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης). Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια μόλις περάσει η ένταση και η πίεση του  Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος φτάσει προς το τέλος της, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός. Σημειώνουν δε πως η συζήτηση αυτή θα γίνει επί τη βάσει στοιχείων και δεδομένων και όχι με πολιτικά τσιτάτα.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για τις πυρκαγιές: Νέες αντεγκλήσεις κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Να δώσει απάντηση σε μία σειρά ερωτημάτων καλούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «για την Πολιτική Προστασία και την Kλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%!  1% αποτελεσματικότητα. Σε 5 χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας».

Με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως «για  όλες τις αστήρικτες αιτιάσεις και τα χονδροειδή ψέματα του κ. Κασσελάκη έχουμε απαντήσει με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένες πράξεις». Και τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται με νεότερη ανακοίνωση, θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων και μιλώντας για «κυβέρνηση αλαζόνων».

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο εκπρόσωπος τύπου Θανάσης Γλαβίνας σημείωσε: «Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας και τα δεδομένα από το μέγεθος των καμένων περιοχών, υπάρχει μια συλλογική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί με επιτυχή τρόπο τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Δεν μπορεί να είναι μοιρολατρία ότι θα καίγονται σπίτια και περιουσίες λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας».